STIGLA NAREDBA NEPOSLUŠNOM ORBANU! Više neće biti tako jak: Sad će platiti, Europi je dosta drskosti

08.06.2022. 20:30:00

Povjerenik Europske komisije za unutarnje tržište Thierry Breton u srijedu je poručio Mađarskoj da ukine diskriminatorne cijene goriva za vozila sa stranim registarskim oznakama jer joj u protivnom prijeti prekršajni postupak, stoji u pismu Komisije. Podsjećamo, krajem svibnja strani vozači u Mađarskoj moraju platiti puno višu cijenu za benzin od mađarskih državljana, a po tamošnjim medijima radi se o razlici od oko 40 posto.

Mađarska je ranije ove godine rekla da se subvencionirane cijene goriva u iznosu od 480 forinta (nešto više od 9 kuna) po litri neće odnositi na kamione teže od 7.5 tona ni na kamione sa stranim registarskim oznakama, nego će oni morati plaćati tržišnu cijenu. Breton je u pismu mađarskom ministru za tehnologiju napisao da traže da u odgovoru obrazložite opravdanost i vremensko trajanje tih mjera, koje  moguće krše zakone Europske unije.

“Također tražim da ukinete te mjere dok se ne utvrdi jesu li u skladu sa zakonom Unije”, napisao je Breton. Također je naveo da Europska komisija zadržava pravo pokretanja hitnih prekršajnih postupaka koji konačno mogu dovesti do sudskih postupaka protiv Mađarske i mogućih novčanih kazni.

Mađarska ima jednu od najnižih cijena goriva u Europi, rekla je vlada i 27. svibnja omogućila kupnju po povlaštenoj cijeni samo svojim građanima, a isključila je strance jer je, prema njezinom obrazloženju, uz granicu procvjetao benzinski turizam i stoga prijete nestašice.

Izvor: dnevno.hr/Foto:Guliver

Izvorni autor: Dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.