STIGLE UPUTE IZ SRBIJE Srbijansko veleposlanstvo na sastanku s Pupovcem uoči montiranih procesa protiv hrvatskih pilota

03.09.2022. 09:33:00

“Prijateljski i konstruktivan susret op. ai J. Surle sa predsednikom Srpskog narodnog veća M. Pupovcem, na kojem je potvrđena dobra saradnja Ambasade  RS  u  RH i SNV-a @SrpskoV, ali i ukazano da je potrebno tu saradnju dalje širiti i jačati za dobrobit Srba u  RH?”, objavilo je srbijansko veleposlanstvo na svome Twitter profilu zahvaljujući SDSS-ovom Miloradu Pupovcu, koalicijskom partneru Andreja Plenkovića  – u ozračju montiranih beogradskih procesa protiv hrvatskih pilota.

Podsjetimo, u Srbiji je potvrđena optužnica protiv četvorice hrvatskih pilota. Viši sud u Beogradu zakazao je za 14. listopada suđenje četvorici hrvatskih časnika. Kako navode srbijanski mediji – Apelacijski sud u Beogradu odbio je žalbe branitelja protiv prvostupanjskog rješenja Višeg suda kojim se četvoricu časnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva tereti da su 1995. naredili raketiranje kolone izbjeglica na Petrovačkoj cesti.

 

Poginulo je 13 osoba, među kojima šestero djece, 24 osobe su ranjene. Brojni hrvatski visoki dužnosnici još prije su ocijenili da Srbija nema osnova za podizanje optužnica protiv hrvatskih pilota, jer su te događaje već istražile različite organizacije, uključujući Haški sud.

“Nerazumno je da Hrvatska odbija surađivati u istrazi zločina u Oluji za koji su optužena četvorica hrvatskih pilota”, ustvrdio je SDSS-ov Milorad Pupovac povodom optužnica iz Beograda.

Oštra reakcija HVIDRA-e

“Srbija nastavlja sa svojim postupcima protivno međunarodnom pravu, kroz pokušaje proširivanja pravne jurisdikcije na našu državu, uz pomoć njihovih režimskih medija, ali i nekih medija i političara u našoj zemlji, koristeći se zamjenom teza, negirajući velikosrpsku agresiju na našu državu, svjesno prešućujući da je navedeni slučaj već bio predmet istrage na Haaškom sudu i na međunarodnim institucijama, koje nisu utvrdile nikakvu odgovornost HRZ-a u ovom slučaju, temeljem opsežne dokazne dokumentacije, utvrđujući da se radilo o legitimnim i isključivo vojnim ciljevima, odnosno o koloni u kojoj su se nalazili protuzrakoplovni raketni sustavi i tenkovi tzv. vojske RSK”, podsjetila je između ostalog HVIDR-a u priopćenju od srijede tražeći od predsjednika Vlade RH Andreja Pelnkovića očitovanje o stajalištima SDSS-ovih Anje Šimprage i Milorada Pupovca o optužnicama protiv pilota.

“Zar je moguće da danas nakon legitimne pobjede i oslobađanja od agresora u Domovinskom ratu, priznanja naše države i članstva u Europskoj uniji, i dalje moramo trpjeti razne napade iz države koja nas je brutalno napala u prošlosti, osporavajući nam pravo da se branimo, kao što se sada vidi na primjeru ruske agresije na Ukrajinu, umjesto da im se već jednom odlučno stane na kraj i onemogući u tome svim raspoloživim pravnim i međunarodnim sredstvima”, naglasili su iz udruge Hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Republike Hrvatske.

 
Nazor: ‘Odgovornost za stradavanje civila je isključivo na zapovjednicima tzv. RSK’

“Svi ciljevi koje je HRZ odradio u Oluji bili su isključivo vojni ciljevi i to je prva stvar koja se prešućuje u srbijanskim medijima te u srbijanskoj politici. Kada gledam izjave njihove premijerke (Ana Brnabić op.a.) to je nevjerojatno koliko je tu zamjena teza, prešućivanja. Mediji i tužitelji prešućuju i to da je taj predmet već bio predmet istrage i na Haaškom sudu te na međunarodnim institucijama, koje naravno nisu utvrdile odgovornost zrakoplovstva”, ističe povjesničar Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskoga memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskoga rata.

Pokazao je, kako navodi, obavještajnu informaciju Hrvatske vojske koja točno raspolože s podacima koje postrojbe vojske RSK su bile na području gdje su bili i civili.

“Niti jedan cilj Hrvatskog ratnog zrakoplovstva nije bio civilni, već samo vojni. Svaki uzlet zrakoplova, što je cilj i što je pogođeno. Upravo u tim spornim situacijama, na tom području, su pogođeni tenkovi, vojna vozila itd. Ne mogu vjerovati da je danas netko u stanju da selektivno tumači dokumente, da ih interpretira na način koji njemu odgovora. Hrvatska vojska zna koje su postrojbe bile na tom području. Uostalom i povjesničari u Srbiji kada pišu o tom događaju spominju da su u koloni bili protuzrakoplovni raketni sustavi, Navode podatke o napadnutoj brigadi vojske RSK. Spominje se napad na tenkove”, podsjetio je Nazor.

Veterani 4. gardijske: ‘Optužnice iz Beograda rezultat su kontinuirane velikosrpske politike’

Udruga veterana 4. gardijske brigade iz Splita osudila je tužbe Apelacijskog suda u Beogradu.

“Smatramo da je to dio kontinuirane velikosrpske politike ocrnjivanja, ozloglašavanja, dehumaniziranja Hrvatskog naroda, Hrvatske pobjedničke vojske s ciljem stvaranja lažne, iskrivljene i neutemeljene krivnje za osvajačke ratove koje je vodila velikosrpska politika na ovim prostorima”, rekao je na konferenciji za novinare predsjednik te udruge Borislav Lapenda.

“Država Srbija nikada ne bi bila dio civilizirane Europe dok prema RH ne ispuni osnovne uvjete:

  • otkrivanje istine o nestalim hrvatskim braniteljima i civilima
  • javna isprika i priznavanje počinjenih zločina u RH
  • plaćanje ratne odštete u RH
  • procesuiranje svih svojih ratnih zločinaca
  • priznavanje postojanja koncentracijskih logora u RH i Srbiji
  • povrat sve oduzete imovine i dokumentacije u RH

To su obični nitkovići – gubitnici koji niti imaju prava niti morala nama dijeliti lekcije i opaske. Ta ista „ugrožena“ nacionalna manjina u RH, vidi čuda, ima potpredsjednicu Vlade RH, saborske zastupnike i mnoge druge članove u tijelima vlasti kao i mnogim državnim poduzećima, kao i koristeći jedan od najljepših otoka na Jadranu za svoje igranke.

Izgleda da je isplativo biti „ugrožen“ Srbin, jer imaš osigurano mjesto u vlasti RH i mnoge druge privilegije koje idu uz „ugrožene“.

U RH postoje druge nacionalne manjine, koje nikada nisu rekle da su ugrožene, nego baš oni koji su digli oružje na svoju državu”, upozorio je Lapenda.

 

Podsjećamo također – Hrvatska traga za još 1832 osobe nestale tijekom Domovinskog rata, od toga je najviše s područja Vukovarsko-srijemske županije – čak 518.

Izvor: Narod.hr /Foto: Twitter

Izvorni autor: D.S.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.