Što je tinejdžera nagnalo da uzme automatsku pušku i pobije djecu u školi u Kazanu? Cure novi strašni detalji

11.05.2021. 15:35:00

Obitelji poginulih će dobiti naknadu od milijun rubalja

Sedmero djece i jedan učitelj ubijeni su danas u Kazanu u Rusiji, u pucnjavi do koje je došlo u Školi broj 175. Ozlijeđena je još 21 osoba, javljaju RIA novosti, pozivajući se na svoje izvore.

Nacionalni antiteroristički odbor pak javlja kako je ubijeno sedmero djece te ozlijeđeno 16 učenika i članova osoblja. Agencija TASS pak prema svojim izborima javlja da je broj mrtvih porastao te kako je poginulo devet osoba, od kojih su osmero djeca.

Od početka same ove situacije iz raznih ruskih izvora stižu različite informacije o broju preminulih i ozlijeđenih, što očito još traje. RIA Novosti javljaju kako 13 ozlijeđenih ima srednje teške tjelesne ozljede dok je osam njih u teškom stanju. Među ranjenima su djeca u dobi od sedam do 15 godina, kao i jedna odrasla osoba od 19 godina, jedna u dobi od 50 i jedna u dobi od 62 godine.

Napadač je 19-godišnjak

Predsjednik Republike Tatarstan, u kojoj se nalazi Kazan, Rusam Minikanov, rekao je kako je napadač 19-godišnji tinejdžer. Imao je oružje koje je registrirano na njegovo ime. Istražni odbor je pokrenuo istragu po kojoj će ga teretiti za ubojstvo dvije ili više osoba, javlja RIA.

U međuvremenu, na internetu se pojavio video ispitivanja 19-godišnjaka, za kojeg su jedno vrijeme ruski mediji javljali da je ubijen i da je imao pomoćnika. Kasnije se ispostavilo kako je djelovao sam. Na videu ispitivanja kaže da je davno napustio svoje roditelje potom shvatio kako mrzi sve. Ruski mediji pišu da se radi o 19-godišnjem Ilnazu Renatovichu Galjavievu koji je maturirao u toj školi. Na svom Telegram kanalu najavio je napad na školu: “Ubit ću danas mnoge, a zatim počiniti samoubojstvo”. Osim poruke, objavio je i fotografiju sebe s maskom na kojoj piše “bog”.

Ruski predsjednik, Vladimir Putin, nakon ove pucnjave je naredio da se analiziraju pravila koja dopuštaju nošenje oružja u toj zemlji. “Predsjednik je naredio da se hitno razmotri novi okvir kada se radi o tipu dopuštenog oružja koje cirkulira među civilnim stanovništvom, uzimajući u obzir tip” koji je korišten u pucnjavi u Kazanju, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Obitelji poginulih će dobiti naknadu od milijun rubalja

Obitelji poginulih će, javlja RIA, dobiti odštetu od milijun rubalja, što je oko 83.757 kuna. Odštetu će dobiti i stradali, od 200.000 do 400.000 rubalja. Preračunato u kune to iznosi oko 16.757 odnosno 33.514 kuna.

Tass, koji javlja da je poginulo devet osoba, javlja i kako su najmanje 32 osobe ranjene te kako su na liječenju u bolnicama. Dodaju kako je škola imala alarm koji je aktiviran u 09:25 sati dok je pucnjava počela u 09:20.

U tom trenutku je u školi bilo 714 djece i oko 70 zaposlenika, što uključuje 52 nastavnika. Tass dodaje i kako je napadač policiji rekao da je u svojoj kući postavio bombu a hitne službe odmah su se uputile na lice mjesta. U srijedu će biti proglašen dan žalosti u Tatarstanu.

Izvor: Telegram.hr/FOTO: AFP

Izvorni autor: Katarina Knežević/Telegram.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.