SUVERENISTI pozvali zastupnike da se ODREKNU JEDNE SABORSKE PLAĆE iz solidarnosti, hoće li to prihvatiti?

18.03.2020. 20:28:00

Saborski zastupnici Hrvatskih suverenista pozvali su u srijedu kolege da se, u znak solidarnosti s građanima koji će zbog učinaka epidemije koronavirusom ostati bez ikakvih primanja, odreknu jedne mjesečne plaće.

Pokažimo da nam je stalo do građana, odreknimo se jednog mjesečnog primanja, pozvali su Hrvoje Zekanović i Željko Glasnović u saborskoj raspravi o paketu od 63 mjere, vrijednom 30 milijardi kuna, kojima Vlada želi pomoći gospodarstvu pogođenom epidemijom koronavirusa.

Neke od Vladinih mjera nisu loše, priznaje Zekanović te premijera Andreja Plenkovića proziva da političkom smirenošću pokušava dobiti političke bodove.  „Neće uspjeti“, procijenio je i premijeru poručio da nije odgovoran za krizu zbog koronavirusa, ali je odgovoran što četiri godine nije stvarao samodostatno gospodarstvo i državu koja se može nositi sa krizom.

Ako misli da će profitirati na krizi, podsjećam da je i Churchil pobijedio u ratu, a izgubio izbore, poručio je premijeru.

Glasnović pak drži da je od gospodarskih mjera važnije suzbijanje epidemije. „Koga je briga’spika o BDP-ću kad leži s temperaturom od 41 stupnja“, dodao je.

 Predložene mjere nisu dovoljne

Most NL drži da su Vladine mjere, možda u pravom trenutku, ali nisu dovoljne. Sve stanu pod jedan nazivnik, a to je odgoda, što nije isto što i oprost, rekao je Božo Petrov i tumači kako to znači da, kad kriza prođe, sve odgođeno dolazi na naplatu.

Mjere koje ste predložili treba ojačati, ne odgoda, nego oslobađanje doprinosa i drugih javnih davanja, ne povoljniji krediti nego nepovratna davanja, poručio je Vladi.

Most ne dijeli premijerovu ocjenu da je gospodarstvo spremnije dočekalo aktualnu, nego neke ranije krize. Forma gospodarstva nije dobra, visoko ovisimo o uvozu, rekao je Petrov i uz kratkoročne od Vlade traži i dugoročne mjere.

HDZ-ov koalicijski partner, HNS, ima drugačije viđenje.

Prije krize imali smo dobre trendove, mjere koje se poduzimaju, na prvu su više nego dobre, smatra Milorad Batinić i naglašava kako je već sada prilika da se krene promišljati novu gospodarsku paradigmu u kojoj je ključna riječ održivost gospodarstva i javnih financija.

Stjepan Čuraj zagovara da se razmisliti o „svojevrsnom mini- new dealu“ gdje bi država kratkoročno bila najveći poslodavac.

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.