“SVE SMO IH POBILI KAO PSE, niti jedan zločinac iz Jasenovca nije preživio”: Srpski udbaš na TV happy o emigraciji i “ustaškim skupinama”

20.04.2021. 18:51:00

“Niti jedan zločinac iz Jasenovca nije preživio, sve smo pobili kao pse!Krvnici i čudovišta iz najzloglasnijeg logora svih vremena bili su kažnjeni”. Rekao je to Božidar Spasić, bivši operativac Službe državne sigurnosti (SDB), kolokvijalno poznate kao UDBA, u jutarnjem programu srbijanske TV Happy. Spasić je otkrio i informacije o borbi protiv tzv “protujugoslavenske emigracije” širom svijeta, odnosno ubojstvima hrvatskih boraca za neovisnost.

Spasić je počeo raditi u SDB-u 1979. godine, a kao operativac bio je zadužen za borbu protiv “ekstremne ustaške i albanske terorističke emigracije”. Obnašao je mjesto šefa specijalnog tima, izvevši gotovo stotinu “posebnih akcija” diljem Europe. 2000. godine napisao je knjigu “Lasica koja govori: osnovne pretpostavke borbe protiv terorizma” o svojim iskustvima rada u Službi.

– Od kraja 70-ih i dok je postojala tajna policija SFRJ, oni su se bavili ustaškom i šiptarskom emigracijom i njihovim terorističkim skupinama. Prvu pravu terorističku akciju proveli su četnici u Italiji 1946. godine, ali vrlo brzo ustaška emigracija se aktivirala. Jedan dio terorista bili su oni iz rata, a vrlo brzo su im se pridružili oni u zemlji, kaže Spasić u emisiji Dobro jutro Srbija, Jovane Jeremić Milošević.

– U imeniku sam imao oko 7000 brojeva. U dva ujutro budio sam ustaše širom svijeta i puštao im Užičko i čačansko kolo. To ih je izluđivalo. Naša služba državne sigurnosti bila je savršena, čak su nam i strane službe odale počast, jer smo ih uspjeli ugroziti kontraobavještajnim i propagandnim aktivnostima. Mislili su da za to imamo tim od 50-60 ljudi, a zapravo ja to sam radio.

– U Nici je bilo jako leglo terorista, a zatim ih je 19 ušlo u SFRJ. Doznali smo za njih, preživjelo ih je samo 4, likvidirano 15, ostalima se sudilo

– “Jednom terorist uvijek terorist”, tvrdi on. “Ustaše i šiptarski teroristi ubili su oko 2.100 naših građana. Surađivali su, radili su zajedno, zapalili su oko 10.000 naših zgrada, na zapadu su to tolerirali. Tada dolazimo u situaciju da se napadi događaju u našoj zemlji. Imali smo ljude umutar tih skupina”, tvrdi Spasić, i dodaje: “Djeca tih terorista nastavljaju svoje aktivnosti i danas.”

– Bio je Toma Naletelić, ustaša, imao je kafić u Karlsruheu, “nakačio” sam se na njega. Njegov kum Gojko Bošnjak imao je kćerku, a ja sam napravio pozivnicu za vjenčanje između nekoga kog su u toj konobi zvali “Šepavi” i Naletilićeve kćerke. Bilo je to veliko poniženje za njih, poslao sam oko 600 pozivnica. Na taj se način pokazalo da je služba tu, zatim su se uplašili, ali ne smije se obrađivati samo jednoga ako postoji grupa”, tvrdi on.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto: Boža Spasić

Izvorni autor: Priznajem.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.