Težak poraz Hrvatske u Berlinu. Španjolci prizemljili Vatrene na otvaranju Eura

15.06.2024. 20:38:00

Hrvatska nogometna reprezentacija otvorila je Europsko prvenstvo porazom, u Berlinu je Španjolska, u dvoboju prvog kola skupine B, slavila s uvjerljivih 3-0 (3-0).

Hrvatska - Španjolska 0:3 (Morata 29., Ruiz 32., Carvajal 45+2.)

Berlin, Olimpijski stadion

HRVATSKA: Livaković - Stanišić, Šutalo, Pongračić, Gvardiol - Kovačić (od 65. Mario Pašalić), Brozović, Modrić (od 65. Sučić) - Majer, Budimir (od 56. Perišić), Kramarić (od 72. Petković)

ŠPANJOLSKA: Simon - Cucurella, Le Normand, Nacho, Carvajal⚽ - Pedri (od 59. Olmo), Rodri(od 86. Zubimendi), Ruiz⚽ - Williams (od 67. Merino), Yamal (od 86. Torres) - Morata⚽(od 67. Oyarzabal)

Pogotke pogledajte OVDJE.

U sjajnoj atmosferi berlinskog Olimpijskog stadiona, pred 69.000 gledatelja, od kojih je više od 45.000 bilo hrvatskih navijača, Španjolska je riješila utakmicu već u prvom poluvremenu, postigavši tri gola. Strijelci su bili Alvaro Morata u 29. minuti, Fabian Ruiz u 32. minuti, te Dani Carvajal u sudačkoj nadoknadi.

Hrvatski nogometaši ušli su u susret sporo i bojažljivo, dok su Španjolci od početka preuzeli kontrolu, držeći loptu i igrajući većinom na hrvatskoj polovici. Prvi udarac na utakmici bio je dalekometni pokušaj Morate u 7. minuti, ali to je bio lagan zadatak za Livakovića. Nakon 15-ak minuta dominacije Španjolaca, Hrvatska je počela dolaziti do lopte, ali bez većih prilika.

Kramarić je u 22. minuti pokušao pronaći Budimira, no bio je neprecizan. Ubrzo nakon toga, uslijedila su dva gola za Španjolsku. Morata je u 29. minuti iskoristio pogrešku hrvatske obrane i zabio za 1-0. Tri minute kasnije, Fabian Ruiz se sjajno oslobodio Modrića i Brozovića te preciznim udarcem povisio na 2-0.

Hrvatska je imala nekoliko prilika nakon primljenih golova. Kovačić je u 30. minuti pucao mlako prema Unai Simonu, dok je Brozović u 33. minuti precizno naciljao, ali je Simon obranio, a Majer je pogodio vanjski dio mreže. Gvardiol je u 41. minuti pokušao, ali je Budimir zakasnio na loptu.

Loše prvo poluvrijeme Hrvatske zaključeno je golom Carvajala u sudačkoj nadoknadi za 3-0, nakon što je Yamal uputio dobar ubačaj.

U drugom poluvremenu, Hrvatska je solidno započela, ali prvu veliku priliku imali su Španjolci. Udarac Lamine Yamala obranio je Livaković, a Morata je nedugo zatim propustio priliku za drugi gol. Hrvatska je u 55. minuti bila blizu pogotka, ali je udarac Stanišića blokirao Cucurella.

Igra je potom postala manje dinamična zbog brojnih izmjena. U 78. minuti, Petković je izborio jedanaesterac nakon prekršaja Rodrija, no njegov udarac obranio je Unai Simon. Petković je nakon odbijanca ipak zabio, ali je gol poništen jer je Perišić prerano utrčao u kazneni prostor.

Hrvatska je do kraja utakmice pokušavala doći do počasnog pogotka, ali nije uspjela probiti španjolsku obranu.

Večeras u 21 sat, u ovoj skupini B, aktualni europski prvak Italija igrat će protiv Albanije. Hrvatska će svoju drugu utakmicu odigrati u srijedu, u 15 sati u Hamburgu protiv Albanije, dok će Španjolska dan kasnije igrati protiv Italije u 21 sat.

Izvor: PDN/Foto:AP Photo/Sergei Grits via Guliver Images

Izvorni autor: Krešimir Cestar

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.