Tijela zarobljenih ukrajinskih branitelja iz čeličane Azovstal ruske snage predale su Kijevu

07.06.2022. 14:24:00

Nema puno informacija o sudbini oko 2000 branitelja Azovstalja. Kijev traže razmjenu zarobljenika, ali dio ruskih zastupnika želi da se nekim ukrajinskim vojnicima sudi

Kijevu su predana tijela nekih ukrajinskih boraca koji su poginuli braneći grad Mariupolj od ruskih snaga u čeličani Azovstalj, priopćile su obitelji ukrajinske pukovnije Azov, prenosi 24sata .

Ukrajinske snage koje su branile Mariupolj tjednima su se skrivale u čeličani Azovstaj dok su ruske snage pokušavale zauzeti lučki grad. Ukrajinski vojnici predali su se u svibnju i privele su ih ruske snage.

Nema puno informacija o sudbini oko 2000 branitelja Azovstalja. Kijev traže razmjenu zarobljenika, ali dio ruskih zastupnika želi da se nekim ukrajinskim vojnicima sudi.

Nije odmah bilo jasno koliko je tijela stiglo u Kijev u ovoj prvoj predaji. Izgleda da su predani u sklopu razmjene 160 tijela između Rusije i Ukrajine koju je prošli tjedan najavilo ukrajinsko ministarstvo za reintegraciju privremeno okupiranih teritorija.

"Važno je napomenuti da su trećina njih (predanih tijela) bili borci Azova, a razjašnjava se pripadnost ostalih boraca različitim postrojbama", priopćile su obitelji u ponedjeljak navečer.

Rusija smatra pukovniju Azov, koja je predvodila obranu čeličane u Mariupolju, "nacističkom" radikalno desnom milicijom.

Ukrajina to poriče i tvrdi da je postrojba reformirana i integrirana u njezine oružane snage te da je izvan politike.

Izvor: 24sata/Foto:screenshot

Izvorni autor: HINA/24sata

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.