Tko je novinar Saša Kosanović, kojem je Milanović poručio da je u sukobu interesa do grla?

23.04.2021. 08:27:00

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović danas je u Jasenovcu odao je počast polaganjem cvijeća i kamenčića kod spomen-obilježja Kameni cvijet, nakon čega je dao izjave za novinare, pri čemu se sukobio s bivšim novinarom HRT-a i današnjim novinarom tjednika Novosti Srpskog narodnog vijeća, odnosno SDSS-ovog Milorada Pupovca.

Milanović ga je pitao: “Saša, jeste li ovdje kao političar ili kao novinar? Jeste li član neke političke organizacije? Jeste li član nekog vijeća. Inače ste mi drag čovjek, ali ste u sukobu interesa do grla.”

Tko je Saša Kosanović?

Kosanović je svoju karijeru počeo 1996. kada radi na emisiji Latinica na Mreži TV, te je upravo u njoj radio na prilogu s izmišljenim svjedočanstvom silovane muslimanke koja je optuživala Vicu Vukojevića, bivšeg ustavnog suca. Iduće godine prelazi na HRT te tamo ostaje do 2000. godine. Nakon toga radi za nacionalnu mrežu lokalnih komercijalnih televizija – CCN te iste godine dobiva HND-ovu Nagradu Marija Jurić-Zagorka – za komentar na televiziji. CCN se gasi 2003., te Kosanović radi za tjednike Nacional i Globus.

Vraća se na HRT 2006., a ostaje sve do 2016. kada dobiva izvanredni otkaz zbog suradnje na danskom filmu ’15 minuta – Masakr u Dvoru’, jer nije tražio pisano odobrenje HTV-a za rad na projektu izvan matične kuće. Podsjećamo, film ’15 minuta – Masakr u Dvoru’ je s 250 tisuća kuna sufinancirao HAVC.

Kosanović je inače prestao studirati nakon treće godine na Filozofskom fakultetu, a to je svojedobno komentirao na svom Facebook profilu: “Nisam završio ništa, al sam odlučio raditi na HTV-u… Hvala didi i 9. udarnoj dalmatinskoj brigadi”.

Kosanović Hasanbegoviću: “Zbogom ustašo”

Kosanović surađuje sa Srpskim privrednim društvom “Privrednik”, te je česti moderator njihovih tribina, a 2016. godine je tijekom raspada vladajuće većine premijera Tihomira Oreškovića komentirao skori odlazak tadašnjeg ministra kulture Zlatka Hasanbegovića.

“Zbogom ustašo. Pokušao si uništiti civilno društvo, medije i kulturu i ostaviti spaljenu zemlju iza sebe. Cijenim napor, zaista. Volim idealiste. Međutim, sada je, ustašo, vrijeme da otkačiš. Zbogom.” Kosanović je iduće godine moderirao tribinu na kojoj je sudjelovao Hasanbegović te ga je napao postavivši mu niz pitanja koja nisu bila vezana uz temu o imenu Trga maršala Tita.

”Kada ste točno postali liberalni demokrat? Vi ste čovjek koji se slikao s ustaškom kapom (bila je kapa HOS-a op. a.) na Rivi. Kada ste odustali od toga i jeste li odustali od toga?”, počeo je napadati bivšeg ministra kulture.

Početkom 2020. godine Kosanović je također moderirao tribinu koja se svela na LGBT aktivizam na tribini Srpskog privrednog društva. Tribina pod nazivom “Između prava i predrasuda: Udomljavanje djece kod istospolnih parova u Hrvatskoj”, u organizaciji Srpskog privrednog društva Privrednik i Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Zagreba održana je u Privrednikovom domu, a promociji homoseksualnog životnog stila prisustvovalo je tridesetak zainteresiranih posjetitelja.

Kosanović je razgovarao s istospolnim parom Ivom Šegotom i Mladenom Kožićem o njihovim daljnjim planovima i motivima zbog kojih su se odlučili na svoje LGBT akcije. Šegota, koji je u to vrijeme bio jedan od potencijalnih homoseksualnih udomitelja na tribini je između ostaloga ustvrdio: ‘Je li ministrica spremna riskirati dvije godine zatvora zato što neće ispoštovati odluku Upravnog suda?’.

Ugroženi u Hrvatskoj

Neke Kosanovićeve tvrdnje poklapaju se s ideologijom srpskih pobunjenika i terorista koji su širili histeriju i strah među srpskim pučanstvom u Hrvatskoj prije Domovinskog rata. I dandanas takvi ideolozi agresiju i zločine opravdavaju osjećajem ugroze koja se kod njih navodno razvila 1990. zbog “ponovne pojave ustaških simbola”, pa je “ugroženi srpski narod” uz pomoć JNA te brojnih paravojnih četničkih postrojbi krenuo u pokolje i etničko čišćenje Hrvatske.

Tako je Kosanović koncem 2016. na jednoj od tribina Srpskog privrednog društva spomenuo i oslobađajuću presudu “onome koji je čekićem napao ćirilićne table u Vukovaru” te ustvrdio kako su “200.000 Srba danas najugroženiji dio hrvatskoga društva”.

Srpsko privredno društvo Privrednik

Saša Kosanović inače je i osnivač Privrednikovih tribina. Plenkovićeva ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek dodijelila je lani 1,27 milijuna kuna Srpskom privrednom društvu Privrednik, a Privrednik izdaje i istoimeni list koji izlazi svakog prvog petka umjesecu kao podlistak samostalnog srpskog tjednika Novosti.

Izvor: Narod

Izvorni autor: sv/Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.