TRAGEDIJA SELA BOKŠIĆ: Nakon pet mjeseci iživljavanja, četnici ih odveli u minska polja

16.03.2021. 13:52:00

NA DANAŠNJI DAN

Preživjelo stanovništvo naselja Bokšić u općini Tompojevci, zauvijek će pamtiti 16. ožujka 1992. kada su nakon višemjesečne torture natjerani u autobuse koji su ih prevezli do okupiranog Lipovca, odakle su pješice preko minskih polja poslani prema hrvatskom teritoriju.

Ubojstva i torture

Maltretiranje je započelo ulaskom ulaskom srpskih teritorijalaca 4. listopada 1991. godine kada je Bokšić okupiran:

“Nakon što je vojska ušla u selo, svaki dan u 9 sati ujutro, muškarci su morali doći i postrojiti se ispred mjesnog doma. Svaki dan bilo je zastrašivanja, traženja oružja, maltretiranja, a onda su počela i ubojstva. Ubijeno je petero civila u selu, a za Đuku Havidića niti danas ne znamo gdje su ga zakopali”, izgovorio je Juraj Kovačić na jednoj od obljetnica.

Preko minskih polja do slobode

Ubojstva i torture trajali su do 15. ožujka 1992., kad su natjerani u autobuse koji su ih prevezli do okupiranog Lipovca, odakle su pješice preko minskih polja poslani prema hrvatskom teritoriju. U koloni je bilo oko 150 ljudi, među kojima je bilo osmero nepokretnih, jedna trudnica, djeca i starci. Hodali su satima dok ih nisu vidjeli vojnici 131. Županjske brigade.

Od staraca koji su tada ostali u selu, malo tko je živ. Umrli su tijekom godina od posljedica zlostavljanja.

Izvor: Dnevno.hr/PDN/Photo:Screenshot

Izvorni autor: Snježana Vučković/Dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.