U Bratislavi crkveni toranj uništili komunisti, jer je smetao spomeniku vojnicima Sovjetske vojske

20.10.2020. 15:22:00

Paradoksalno i glupo

Toranj crkve u slovačkom glavnom gradu Pressburgu (Bratislavi), koji je srušio komunistički režim za vrijeme Čehoslovačke, treba obnoviti. Osvijetljeni toranj „Kalvarienbergkirche“ ( crkve na kalvariji) visok 50 metara, sjeverno od starog grada, bio je trn u oku onima koji su bili na vlasti pedesetih godina prošlog stoljeća. Prvo je skraćen, a zatim uništen. Sada se odbor pod vodstvom bivšeg povjerenika EU i slovačkog ministra vanjskih poslova Jana Figela, zajedno s Nadbiskupijom u Bratislavi i Dominikanskim redom želi pobrinuti za obnovu, kako prenose slovački mediji. Pretpovijest crkve poznate kao "crkva bez kule" datira iz 18. stoljeća. Građanin Bratislave Jan Lauermann dao je sagraditi Marienkapelle ( Marijinu kapelu) kako bi u ime svoje obitelji  zahvalio Blaženoj Djevici Mariji što su kao obitelj preživjeli kugu. Kamena replika Majke Božje iz Mariazella ( Austrija), koju je on darovao, sada ukrašava glavni oltar crkve. Crkva koja danas postoji nasljednica je hodočasničke crkve koja je sagrađena 1824. godine zbog velikog broja hodočasnika. Kada se područje zapadno od današnje glavne željezničke stanice u Bratislavi sve više izgrađivalo,  mala „Maria Schnee Kirche“ ( Majke Božje Snježne ) postala je središte nove župe povjerene franjevcima. Gradnja crkve započeta je sredinom Drugog svjetskog rata, 1943. godine, a dovršena je tek nakon „uskrsnuća Čehoslovačke“ 1945. godine, i preuzimanja vlasti komunista 1948. godine. Budući da unutrašnjost crkve još nije bila dovršena. U listopadu 1948. nije bilo crkvenog posvećenja, već samo blagoslov  crkve od tadašnjeg upravitelja Apostolske uprave Tyrnau. Crkveni toranj, koji je bio osvijetljen u mraku i trebao je biti nova znamenitost u glavnom gradu Slovačke, od početka je bio trn u oku novom režimu. Kada je nedaleko od Kalvarije podignut "Slavin", monumentalni spomenik vojnicima Sovjetske armije koji su poginuli tijekom zauzimanja Pressburga ( Bratislave) i ovdje bili pokopani.  Visoki crkveni toranj visok 50 metara, smatrao se konkurentom tom spomeniku, te je u početku skraćen, a srušen je 1959. godine. Nakon revolucije 1989. godine župa je predana dominikancima. Obnova crkve  o kojoj su odlučile slovačka država i Crkva 1995. godine, odužila se zbog nedostatka novca. Crkvu je posvetio bratislavski nadbiskup Stanislav Zvolensky sredinom rujna 2020. godine. Sada preostaje samo obnoviti crkveni toranj. Dizalo u zvoniku crkve trebalo bi voditi  turiste do platforme za razgledavanje grada.

Kathpress 19. 10. 2020

PRIPREMIO: Vladimir Trkmić/PDN

Izvorni autor: Pripremio: Vladimir Trkmić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.