U Saboru rasprava o Zakonu o radu! Oporba nezadovoljna izmjenama ZOR-a, HDZ tvrdi da će potaknuti zapošljavanje

20.10.2022. 10:55:00

Saborska oporba u četvrtak je nabrojala niz zamjerki na predložene izmjene Zakona o radu (ZOR), s druge strane HDZ kaže da su one iskorak koji će potaknuti zapošljavanje, rast plaća i mirovina.
.

Zakon se pripremao niz godina, očekivali smo puno, a dobili malo, rekao je Peđa Grbin (SDP), ovakvim prijedlogom, Ministarstvo rada poručuje da staje uz kapitaliste, poslodavce, dodala je Katarina Peović (RF) uoči formalne saborske rasprave o izmjenama ZOR-a.

Naime, koristeći se zahtjevima za stankom, oporba je i prije same rasprave o predloženim izmjenama nabrojala zamjerke na njih.

Poslodavac će u krizi moći radniku umanjiti plaću za 30 posto, a i više, bez da obrazlaže da je došlo do pada prihoda, ako zakon prođe, radnici će raditi bez tjednog odmora, jer se uvodi koncept dodatnog rada, kazala je Peović.

Oporba tvrdi i da će predložena rješenja „opustošiti“ sindikalnu scenu, konkretno sindikate koji nisu reprezentativni.

Na neskriven se način iniciraju podjele, članovi sindikata, potpisnici kolektivnih ugovora, uživali bi sve povlastice, mogli bi ugovoriti veća imovinska prava, kaže Ružica Vukovac (Za pravednu Hrvatsku).

Nikola Grmoja (Most) vladajuće proziva da zakonom žele sindikate staviti pod svoju kontrolu, uništiti sindikalni pluralizam. Nudite anacionalnu, poltronsku, nepravednu Hrvatsku u kojoj bi profitirali samo vaši kadrovi, izjavio je.

Pavliček: Da ne bi bilo 's posla na groblje'

Izmjene radnog zakonodavstva su nužne, kaže Marijan Pavliček (HS) pa upozorava da petina radnika radi na ugovore na određeno. Oni ne mogu planirati budućnost, pa odlaze iz Hrvatske, kazao je, konstatirajući da se taj problem samo djelomično rješava.

Glede mogućnosti rada do 70. godine, upitao se hoće li do tada moći raditi zidari, vodoinstalateri. Prosječan životni vijek iznosi 73 godine, da ne bi bilo 's posla na groblje', kazao je.

Na problem rada na određeno upozorava i Sandra Benčić (ZLB), nezadovoljna što nisu prihvaćeni prijedlozi sindikata i udruga kojima se to područje želi bolje urediti i suziti razlozi za taj rad. Tvrdi i kako na adekvatan način nije uređeno pitanje platformskog i agencijskog rada, zaštita trudnica koje rade na određeno.

Željko Pavić (Socijaldemokrati) upozorava da se i dalje radnicima umjesto plaća isplaćuju naknade na koje se ne obračunavaju doprinosi, što se posljedično održava na mirovine.

HDZ hvali Vladine prijedloge, a Majda Burić (HDZ) kaže da je zakon iskorak, da unaprjeđuje radno zakonodavstvo, da će potaknuti zapošljavanje, rast plaća i mirovina.

 Zakon sprječava „štancanje“ ugovora na neodređeno, u tri godine će ih moći biti maksimalno tri, a ne 333, odgovorila je oporbi.

 Naglasila je i kako će stalni sezonci moći biti zaposleni na neodređeno, da s djecom i maloljetnicama neće moći raditi osobe koje su osuđene ili protiv kojih se vodi postupak za pedofiliju.

Izvor: tportal.hr/Foto: fah

Izvorni autor: M. Šu./Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.