U selu Čanak u kojem je danas poginulo dvoje pirotehničara se 1991. dogodio zvjerski pokolj

23.02.2023. 21:40:00

KLALI LJUDE I VJEŠALI

Iako to selo nije bila strateška meta, smetalo je prilikom zauzimanja strateških točki u ratu. Najokrutnije su ubili Jagu Šnjarić koju su vezali za auto i vukli

U selu Čanak gdje je danas poginulo dvoje pirotehničara, tijekom Domovinskog rata dogodio se jedan od većih pokolja hrvatskog stanovništva. 

Čanak je u nekad imao i više od tisuću stanovnika, ali ratne jeseni 1991. tek nekoliko stotina.

Iako to selo nije bila strateška meta, smetalo je prilikom zauzimanja strateških točki u ratu. Primjerice, obližnjih Ramljana s golemim ratnim rezervama, piše Novi List.

U jesen 1991. JNA i pobunjeni Srbi krenuli su u zauzimanje sela. Više puta su pokušali, ali selo se uspjelo obraniti. Sve do 10. prosinca 1991. godine. Tog su dana JNA i s njom povezane paravojne postrojbe počinile pokolj šestero stanovnika.

Najokrutnije su ubili Jagu Šnjarić: tukli su je pred kućom i tražili da im preda devize, zlato, a kad nisu našli što su tražili, zavezali su joj noge za jedan auto i vozili po cijelom selu, prenosi 24sata.

Ljude klali, ubijali metkom zatiljak, vješali...

Drugi mještani su zaklani, ubijeni metkom u zatiljak ili obješeni. 

Nekoliko dana kasnije selo je spaljeno, nakon što je eksplozivom s lica zemlje zbrisana crkva. 

Tijekom tromjesečne obrane Čanka smrtno je stradalo 28 branitelja.

U opsadi sela poginuli su pripadnici 2. bojne 128.brigade HV: Benaš Miljenko, Zlatko Liker, Franjo Matašić, Ivan Radica kao i Ivoslav Škaron. Istog su dana zarobljeni pripadnici saniteta 2. bojne Aldo Ivančić, Nikša Karamatić, Vlado Leoni, Ante Čargonja i Ranko Srok.

Izvor: 24sata/Foto:snimka zaslona/Čanak

Izvorni autor: PDN/24sata/Ivan Jukić/Novi list

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.