U Sisku obilježena 30. godišnjica Specijalne jedinice policije OSA

15.11.2021. 18:32:00

Polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i zajedničkom molitvom, u Sisku je u ponedjeljak obilježena 30. godišnjica osnivanja Specijalne jedinice policije OSA.

Uz spomen-obilježje poginulim pripadnicima OSA-e, na kojoj je 10 imena, u bazi Interventne jedinice policije u Sisku, zajednički su vijenac položila izaslanstva Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva obrane, zatim izaslanstvo Sisačko-moslavačke županije, Grada Siska, te udruga proisteklih iz domovinskog rata. 

O borbenom putu jedinice govorio je predsjednik Udruge Specijalne jedinice policije OSA Eduard Flagaj i naglasio kako se danas treba prisjetiti onih koji su živote ugradili u temelje samostalne, nezavisne i suverene Hrvatske.

"Svu svoju snagu, nakon više ratišta, naša je jedinica potvrdila u završnoj operaciji 'Oluja'. Utemeljena je 15. studenoga 1991. naredbom ministra unutarnjih poslova Ivana Vekića, pri Policijskoj upravi sisačko-moslavačkoj. Ustrojem je bilo predviđeno da jedinica ima 150 djelatnika, i isto toliko pripadnika rezervnog sastava, a kroz nju je prošlo više od 500 pripadnika", podsjetio je.

Najprije su, kaže, djelovali na području Topuskog, Viduševca, Petrinje, Dvora, Gračenice, Šišinca, Komareva, Blinjskog Kuta i Međurača, a od svibnja 1992. jedinica je prošla kroz mnoga hrvatska bojišta od Gospića, Velebita, Dubrovnika i Cavtata do Papuka, Voćina, Požege, Daruvara i Karlovca. Sudjelovala je također u vojno-redarstvenim akcijama Maslenica, Medački džep, Bljesak i Oluja.

"Uz ostale žrtve Domovinskog rata, sjećamo se i pripadnika Specijalne jedinice policije OSA iz Siska, koji su dali veliki doprinos u obrani i stvaranju naše domovine. Posebno se prisjećamo poginulih pripadnika OSA-e koji su dali živote za našu slobodu", rekao je župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak.

Zahvalio je pripadnicima udruge na pomoći stanovnicima Sisačko-moslavačke županije koji su u potresu ostali bez svojih domova, te nastavljaju s volontiranjem.

Zajedničku molitvu za deset poginulih i sve umrle pripadnike OSA-e, predvodio je policijski kapelan don Ivo Borić. 

Izvor: hina/Foto:Epa

Izvorni autor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.