U spomen na nestale pripadnike Diverzantskog voda 4. A brigade ZNG-a - TUŽNO SJEĆANJE

23.10.2024. 16:40:00

Nakon što je neprijatelj dvadeset dana ranije zauzeo Slano i tako presjekao magistralni put prema Dubrovniku. U prvim satima 23. listopada 1991. grupa hrvatskih branitelja, nakon razmjene vatre s patrolnim čamcem 178 JRM, nestala je u vodama blizu otoka Šipana. Bili su to diverzanti 4. A brigade ZNG, koji su nastojali zadati udarac neprijatelju u široj akciji pokušaja da se zaustavi prodor prema Pelješcu, odnosno, magistralom prema luci Ploče. Približavajući se otoku Šipanu, oko dva sata iza ponoći, odakle su se namjeravali prebaciti ”iza leđa” neprijatelju došlo je do okršaja sa patrolnim čamcem 178 JRM. Hrvatski branitelji, vjerujući da će ionako biti potopljeni ili zarobljeni i ubijeni, prvi su otvorili vatru na jugoslavenski brod a iz njega je vraćeno smrtonosnom paljbom. Iako okolnosti nestanka petero branitelja do dana današnjega nisu sasvim poznate, prema iskazu preživjelog kormilara čamca Kaznačića, koji je skočio u more prije razmjene vatre, nestali su branitelji navodno razneseni u eksplozije. Život tada gube pet hrvatskih branitelja: pripadnici Diverzantskog voda 4. A brigade ZNGa Andrés Branko Pilsel, Miljenko Tadić, Alejandro Nestor Patrón i Fernando De Lucchi , te Arnold Nožić koji je ujedno i prvi poginuli pripadnik bojne "Frankopan". Počivali u miru Božjem ????

Izvor: YouTube

Izvorni autor: Pripadnik 1114/Foto: snimka zaslona/YouTube

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.