Udruga gluhih i nagluhih uspješna u privlačenju europskog novca

18.03.2021. 18:22:00

U Novoj Gradiški, Udruga gluhih i nagluhih, inače vrlo uspješna u privlačenju europskog novca i zapošljava 27 osoba, počela je ostvarivati novi program namijenjen starijim osobama.

- Kad ima prijatelja i kad netko dođe, prometne se dan samo tako, naglasila je Kata Mrvelj.

Program integracije osoba treće dobi financira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. U dvije godine obuhvatit će 65 osoba, u tri županije.

- Starim ljudima i starijima, najviše treba to socijalno druženje. Pokucati na njihova vrata, reći im dobar dan, kako ste? I najveća plaća za to je taj njihov osmijeh, naglašava Ivanka Hercog, uposlenica projekta Socijalne integracije osoba treće dobi.

- Pitamo ih treba li kakva dostava hrane, plaćanje računa, ako treba odvesti ih liječniku. U slučaju da ne trebaju nema ništa od toga, njima je dovoljno pola sata, 45 minuta socijalnog druženja. Jako puno starih ljudi osjeća se izolirano, govori Josip Bošnjak, tajnik Udruge gluhih i nagluhih Nove Gradiške.

Partneri u projektu su i Matica umirovljenika, Sportsko društvo gluhih, ali i Centar za socijalnu skrb, koji se u zapadnom dijelu Brodsko-posavske županije brine o gotovo 50.000 stanovnika:

- Centar za socijalnu skrb je organizirao prijevoz nekoliko korisnika na liječničku skrb, preglede, cijepljenje, dobivanje injekcija mjesečno ili slično. Što će nam sada uvelike pomoći ovaj projekt, rekao o je Branko Medunić, ravnatelj Centra za socijalnu skrb Nove Gradiške.

Izvor: HRT

Izvorni autor: HRT

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.