UKIDAJU SE PROPUSNICE U GRADU ZAGREBU I NIZU ŽUPANIJA Stižu brojne obavijesti o olakšavanju kretanja građana, odluke na snazi od ponoći

20.04.2020. 07:12:00

U nedjelju navečer na službenoj Facebook stranici Grada Zagreba osvanula je obavijest u kojoj stoji da su ukinute propusnice za područje Grada Zagreba i Zagrebačke županije.

- S obzirom na gospodarske razloge i epidemiološku situaciju Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske 19. travnja donio je Odluku o ukidanju nužne mjere zabrane napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka za područje Grada Zagreba i Zagrebačke županije. Od donošenja ove Odluke e-Propusnica je potrebna samo za odlazak izvan područja Grada Zagreba i Zagrebačka županija, navodi se u obavijesti na gradskoj Facebook stranici.

Ministar unutarnjih poslova i čelnik Nacionalnog stožera Davor Božinović ranije je izjavio da je većina zahtjeva županija za ukidanjem e-propusnica već potpisana.

- Najveći dio županija zatražio je slobodu kretanja na cijelom području, većina tih zahtjeva je već potpisana.

Neke od njih tražile su slobodu kretanja na području cijele županije, neke su odvojile žarišne točke, a neke su odvojile otoke. Dubrovačko-neretvanska će još uvijek zadržati sustav koji ima sada. Od ponoći najveći dio punktova policije kakve znamo će nestati, objasnio je Božinović tijekom gostovanja u Dnevniku Nove TV.

Odluke donijele i Međimurska i Varaždinska županija

Međimurci se od ponoći mogu županijom kretati bez propusnica.

Zahtjev Međimurske županije odobren je zbog dobre epidemiološke slike - naime, Međimurje ima samo četiri osobe zaražene virusom COVID-19.

S ovom se brojkom županija na hrvatskom sjeveru pozicionirala kao jedna od tri županije s najmanjim brojem oboljelih. Povoljno epidemiološko stanje pripisuje se samodisciplini sjevernjaka.

Međimurska županija, na čelu sa županom Matijom Posavcem, još je prije deset dana predložila potpisivanje Sporazuma o jedinstvenoj zoni kretanja, međutim toj su se ideji suprotstavili gradonačelnici sva tri međimurska grada - Čakovca, Murskog Središća i Preloga.

Budući da je Međimurska županija najgušće naseljena u Hrvatskoj, na 730 četvornih metara živi 115.000 stanovnika u 25 općina i gradova pa je svakodnevica građanima postala znatno otežana, županijski Stožer zatražio je jedinstvenu zonu kretanja, a nacionalni Stožer to je u nedjelju i odobrio.

Također, od ponoći će se bez propusnica moći kretati i u Varaždinskoj županiji. (Višnja Gotal)

Ukidaju se e-Propusnice za Vukovarsko-srijemsku i Osječko-baranjsku županiju

Od ponoći se ukidaju e-Propusnice za Vukovarsko-srijemsku i Osječko-baranjsku županiju, odlučio je Nacionalni Stožer civilne zaštite. Odluka Nacionalnog stožera CZ o ukidanju e-Propisnica počet će se primjenjivati od ponoći 20. travnja.

O Odluci o ukidanju nužnih mjera napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka na području Vukovarsko-srijemske županije obaviještena je i Policijska uprava vukovarsko-srijemska kao i svi stožeri gradova i općina u najistočnijoj hrvatskoj županiji.

E-propusnica je nužna samo u slučaju napuštanja područja županije zbog mjera zaštite u situaciji epidemije koronavirusa. Na vukovarsko-srijemskom području već pet dana nema niti jedna novooboljela osoba od COVID-19.

I u Osječko-baranjskoj županiji bez e-Propusnica

I osječko-baranjski županijski Stožer Civilne zaštite u nedjelju navečer priopćio je da se stanovnici županije mogu od ponedjeljka kretati bez e-Propusnica unutar cijele županije.

Na temelju prijedloga županijskog Stožera civilne zaštite u nedjelju je Stožer civilne zaštite RH donio odluku o ukidanju mjere zabrane napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka na području Osječko-baranjske županije, navode iz županijskog Stožera CZ.

Napominju kako je odluka Nacionalnog stožera CZ u nedjelju navečer i službeno dostavljena u Županijski stožer. Osječko-baranjski Stožer CZ ističe kako je e-Propusnica i dalje potrebna za odlazak na područje druge županije. (Hina)

Bez propusnica i u Splitsko-dalmatinskoj županiji, poseban režim za otoke

Ukinute su i propusnice za područje Splitsko-dalmatinske županije, no one su i dalje potrebne za odlazak na otoke. Propusnice se ukidaju za kretanje po otocima za osobe koje imaju prebivalište ili boravak, dok je za napuštanje otoka i dalje potrebna e-Propusnica, prenosi Radio Dalmacija. (JL)

Bez e-Propusnice unutar Karlovačke županije, Ličko senjska još odlučuje

Za Karlovačku županiju ukida se mjera zabrane napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka, izvijestio je u nedjelju navečer županijski stožer Civilne zaštite, a e-Propusnica je od sada potrebna samo za odlazak na područje druge županije.

Odluku o ukidanju e-Propusnice donio je Nacionalni stožer Civilne zaštite, a potpisao je načelnik Stožera, potpredsjednika Vlade ministra unutarnjih poslova Davor Božinović, kao odgovor na prijedlog i zahtjev županijskog Stožera. U obrazloženju zahtjeva za ukidanje e-Propusnica se navod da je razlog prvenstveno gospodarski i to u uvjetima dobre epidemiološke situacije.

Glasnogovornik županijskog Stožera Bernardo Pahor potvrdio je Hini da su se svi gradovi i općine suglasili tijekom nedjelje o ukidanju e-Propusnice za cijelu Karlovačku županiju. Iako je tijekom dana bilo prijepora o tome, niti jedan grad ili općina nije dostavila zahtjev da se isključi iz Odluke o kretanju bez e-propusnica.

Od načelnika Stožera CZ Ličko senjske županije Vice Nekića doznaje se da će se o ovoj termi raspravljati ujutro na sjednici Stožera. Naime, još nema odluke o tome kako da se uredi kretanje unutar cijelog prostora županije. (Hina)

Slavonski Brod: Ukinute e-Propusnice, dobri epidemiološki rezultati

Odlukom Nacionalnog stožera Civilne zaštite, Brodsko-posavska županija u nedjelju navečer je dobila dozvolu za ukidanje e-Propusnica unutar područja županije.

Zahtjeve za ovakvom odlukom prethodno je uputio Županijski stožer vođen pozitivnom epidemiološkom situacijom.

Odlukom Nacionalnog stožera CZ Brodsko-posavska županija postaje jedno epidemiološko područje. Time se od ponoći, 20. travnja, prestaje primjenjivati režim e-Propusnica za kretanje na području cijele Brodsko-posavske županije, priopćio je večeras načelnik Županijskog stožera CZ Stjepan Bošnjaković.

Brodsko-posavska županija u deset dana zabilježila je samo jedan pozitivan slučaj Covida-19. Pozitivan nalaz u ovoj županiji na oko 1000 uzoraka bio je za 20 osoba, od toga tri su do sada izliječene, a jedna je umrla.

Od četrdesetak djelatnika iz zdravstvenog sustava koji su bili u samoizolaciji, ovu mjeru provodi još samo njih dvoje.

U Brodsko-posavskoj županiji za sada nije zabilježen ni jedan slučaj zaraze koronavirusom među djelatnicima desetak domova za stare i nemoćne, kao ni u 70 udomiteljskih obitelji. Oni zajedno skrbe za oko 1000 starih i nemoćnih osoba.

Stožer civilne zaštite podsjeća da su do 4. svibnja produžene mjere koje se odnose na rad trgovina i uslužnih djelatnosti. Građane se poziva da i dalje poštuju mjere socijalne distance u sprječavanju širenja epidemije. (Hina)

Požega: Ukinute e-Propusnice u županiji

I Požeško-slavonska županija je odlukom Nacionalnog stožera Civilne zaštite dobila dozvolu za ukidanje e-Propusnica unutar županijskog teritorija.

Zahtjev za ovakvom odlukom prethodno je uputio Županijski stožeri vođen pozitivnim epidemiološkim situacijama.

Načelnik Policijske uprave požeško-slavonske Željko Grgić novinarima je večeras potvrdio kako se ukidaju policijski punktovi na granicama gradova i općina unutar županije, no i nadalje će propusnice biti neophodne za napuštanje područja Požeško-slavonske županije.

Ta županija bilježi tek tri slučaja zaraze koronavirusom, a bez novooboljelih je čak 19 dana

Izvor: jutarnji.hr/Foto:Damir Krajać

Izvorni autor: Višnja Gotal

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.