UKRAJINA ZATEČENA POTEZOM DVIJU ZEMALJA! Zabranili uvoz ukrajinske hrane i žitarica: ‘To neće ubrzati pozitivno rješavanje situacije’

16.04.2023. 10:32:00

Poljska i Mađarska zabranile su uvoz žitarica i druge hrane iz susjedne Ukrajine, kako bi zaštitile domaći poljoprivredni sektor, priopćile su u subotu, vlade ove dvije zemlje, nakon povećane opskrbe regije žitaricama po sniženim cijenama.

Ukrajina je izrazila žaljenje zbog odluke Poljske, rekavši da “rješavanje raznih pitanja jednostranim drastičnim akcijama neće ubrzati pozitivno rješavanje situacije”, prenosi Reuters.

Nakon što je ruska invazija blokirala neke crnomorske luke, velike količine ukrajinskog žita, jeftinijeg od onog koje je proizvedeno u Europskoj uniji, završile su u centralnoeuropskim državama, zbog logističkih uskih grla opskrbe, što je podiglo cijene proizvoda lokalnih poljoprivrednika.

Ukrajina: ‘Poljska zabrana u suprotnosti s postojećim bilateralnim sporazumima o izvozu’

U pismu Europskoj komisiji prošlog mjeseca, premijeri pet istočnoeuropskih zemalja priopćili su da potencijalno treba razmotriti uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine.

Ukrajinsko ministarstvo agrarne politike i hrane priopćilo je da je poljska zabrana u suprotnosti s postojećim bilateralnim sporazumima o izvozu, i pozvala na razgovore da se to pitanje riješi.

“Razumijemo da su poljski poljoprivrednici u teškoj situaciji, ali treba naglasiti da su ukrajinski farmeri u ovom trenutku u najtežoj situaciji”, navodi se u priopćenju.

Orban se pridružio zabrani

Mađarski premijer Viktor Orban pridružio se u subotu zabrani, rekavši da bi status quo nanio veliku štetu lokalnim poljoprivrednicima. Orban nije precizirao kada će zabrana uvoza ukrajinskog žita i druge hrane stupiti na snagu, ali je naveo da će biti ukinuta krajem lipnja, navodi Reuters.

Mađarska Vlada je rekla i da se nada promjenama propisa na razinu EU, uključujući i ponovno razmatranje eliminacije uvozne carine na ukrajinske proizvode.

Izvor: dnevno.hr/Foto:Pixabay

Izvorni autor: Dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.