Upozorenja za nedjelju na najvišem stupnju: Stižu nam obilne kiše, oluje, pa i snijeg

11.10.2020. 08:28:00

Prevladavat će oblačno i osjetno svježije, ponajprije na zapadu i sjeverozapadu uz čestu i obilnu kišu. Krajem dana u višem gorju uz zahladnjenje ponegdje i snijeg...

Upozorenja za nedjelju na najvišem su stupnju. Kako javlja N1, najviše kiše past će u riječkoj regiji, lokalno više od 60 litara po metru četvornom, što može rezultirati bujičnim i urbanim poplavama.

Na širem području Gospića moglo bi pasti više od 40 mm kiše, pa bi i taj dio zemlje mogao biti ugrožen bujičnim poplavama. Na zagrebačkom području očekivana količina oborine je od 20 do 40mm, na karlovačkom od 35 do 45 mm.

"U nedjelju slijedi sasvim druga slika jeseni nego u subotu!", prognozirala je Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a u emisiji "Vrijeme" na HTV1. I još dodala: "Druga polovina vikenda donosi oblačnije, kišovitije, vjetrovitije i hladnije vrijeme, a mjestimice su moguće i obilnije oborine. Ni sljedeći tjedan se ne može izdvojiti dan bez mjestimične kiše."

Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.: "Početkom nedjelje u istočnoj Hrvatskoj djelomice sunčano, zatim sve oblačnije, poslijepodne povremeno s kišom, osobito u zapadnoj Slavoniji. Na krajnjem istoku veći dio dana bit će uglavnom suho. Jutarnja temperatura od 9 do 11 °C, a najviša dnevna između 15 i 17 °C, prenosi HRT.

U središnjoj Hrvatskoj neće biti izraženog dnevnog hoda temperature zraka i ona će biti uglavnom između 10 i 14 °C. Prevladavat će oblačno, povremeno s kišom, češćom poslijepodne, mjestimice i obilnijom.

Obilne kiše bit će i u gorskoj Hrvatskoj, a prema kraju dana u najvišem gorju može pasti i malo snijega. Na sjevernom Jadranu kiša i grmljavina ponegdje mogu biti izraženiji, uz lokalno i više od 60 litara kiše po četvornom metru. Bit će hladnije. Nakon jakog i olujnog juga uz obalu će prema kraju dana zapuhati jaka, na udare i olujna bura.

 U Hrvatskim vodama budno se prate vodostaji Save, Une, Kupe i Korane, koji će rasti idućih dana, i moguće je proglašenje redovnih mjera obrane od poplava na Savi (Drenje Brdovečko).

Vjetrovito i kišno

Vjetrovito će biti i na srednjem Jadranu, uz jako i olujno jugo te umjereno valovito i valovito more. Uz postupan porast naoblake povremeno će biti kiše, često u obliku pljuskova praćenih grmljavinom, a mjestimice obilna kiša moguća je ponajprije u unutrašnjosti Dalmacije, osobito prema kraju dana.

Neugodna će biti bura, na zapadnoj obali Istre, na Kvarneru i Kvarneriću, gdje su izgledni udari od 65 do 75 km na sat, još i veći u podvelebitskom dijelu, od 65 do 85 kilometara na sat! Meteorolozi upozoravaju da će vjetar stvarati probleme u prometu, stoga ne krećite na put, ukoliko nije nužno.

Kiša će na jug Hrvatske stići najkasnije pa će uz promjenjivu naoblaku najviša dnevna temperatura zraka biti oko 22 °C. Zapuhat će umjereno i jako jugo, prema kraju dana i vrlo jako."

Prijetit će nam u nedjelju i grmljavinske oluje, osobito na splitskom i riječkom području, gdje je vjerojatnost za grmljavinu viša od 60%.

U novome tjednu promjenjivo...

"U prvoj polovini sljedećeg tjedna u unutrašnjosti umjereno do pretežno oblačno, a kiša će najčešća biti na istoku i u gorju. Pritom će biti još hladnije, a osjet hladnoće pojačavat će umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar. Od srijede ipak danju malo toplije.

Na Jadranu u ponedjeljak vjetrovito uz jaku i olujnu buru, ali na jugu i kišovito, gdje će još u početku puhati jako jugo. Kratkotrajno smirivanje vremena vrlo je vjerojatno u utorak, a od srijede ponovno kiša i jugo.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Izvor: 24sata/ Foto: PIXSELL/DHMZ

Izvorni autor: Višnja Kragić Mahmutović/24sata

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.