Ursula von der Leyen donosi odlične vijesti: ‘Budućnost BiH je u Europskoj uniji, otvaraju se pregovori’

12.03.2024. 11:41:00

Preporuča se otvaranje pregovora s Bosnom i Hercegovinom, rekla je u utorak predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u Europskom parlamentu. To je popraćeno pljeskom zastupnika, piše 7dnevno.

Na poslijepodnevnoj sjednici Europske komisije donijet će se odluka o preporuci o otvaranju pregovora. O toj preporuci sljedećeg utorka odlučivat će Vijeće za opće poslove, koje čine ministri vanjskih ili europskih poslova država članica, a potom i čelnici država članica koji će se okupit ina samitu 21. i 22. ožujka.

Von der Leyen je istaknula da je BiH od kada je dobila kandidatski status u prosincu 2022. napravila “impresivne korake” u europskim integracijama.

Poboljšano upravljanje migrantskih tokova

“Više je napretka učinjeno u nešto više od godinu dana nego ranije u deset godina. Prvo, BiH je sada u potpunosti usklađena s našom vanjskom i sigurnosnom politikom, što je ključno u ovim vremenima geopolitičkih previranja. Drugo, država je usvojila važne zakone poput zakona o sprječavanju sukoba interesa koji je sedam godina bio u zastoju te zakon o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma”, rekla je von der Leyen.

Dodala je kako je BiH poboljšala upravljanje migranskih tokova. Sada je moguće započeti pregovore s Frontexom nakon što je Predsjedništvo odobrilo pregovarački mandat. Kao četvrti element, ministarstvo pravosuđa BiH je odlučilo uvrstiti i presude Međunarodnog Kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u domaće kaznene evidencije.

Predsjednica EK govorila je i o novom upravnom odboru za izgradnju mira koji je nedavno postao operativan.

“Naravno, potreban je veći napredak za pridruživanje našoj Uniji, ali zemlja pokazuje da može ispunjavati kriterije za članstvo i težnje svojih građana da budu dio naše obitelji. Poruka iz BiH je jasna, stoga i naša poruka mora biti također jasna – budućnost BiH je u Europskoj uniji”, rekla je von der Leyen.

Izvor: 7dnevno/PDN/Foto:screenshot/arhiva PDN

Izvorni autor: PDN/7dnevno/S.P.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.