Uživo s Lezbosa: Od kampa su stvorili mali grad, ima i tržnicu

07.03.2020. 12:37:00

Službena Ankara objavila je u petak da više neće zadržavati migrante koji pokušavaju doći u Europsku uniju, nakon ofenzive sirijske vojske na položaje proturskih pobunjenika u Idlibu

U migrantskom kampu Moria nalazi se gotovo 20.000 ljudi koju kamp pretvorili u pravi mali grad.

Naš reporter proveo nas je kroz kamp u kojem se vidi kako su se migranti organizirali i pokrenuli razne uslužne djelatnosti.

Napravili su tržnicu na kojoj se mogu naći mnoge potrepštine, a imaju čak i frizerski salon.

POGLEDAJTE VIDEO:

- U kampu je strašna gužva. Kapacitet je 3000 ljudi, a u kampu ih je nešto više od 19 tisuća. Ima svih nacionalnosti, sreli smo više ljudi iz Konga, a ima ih i iz drugih afričkih zemalja. Sve je jako prljavo, smeće je posvuda, a čak ima jedan potok pun smeća. Svi se zajedno tuširaju - opisao je stanje u kampu Moria naš reporter.

Foto: Denis Mahmutović 24sata

Stanovnici Lezbosa ogorčeni su zbog kampa na njihovom otoku i stalno prosvjeduju protiv dolaska novih migranata.

POGLEDAJTE VIDEO:

Foto: Denis Mahmutović 24sata

Tijekom tjedna lancima i kamenjem pokušali su spriječiti policijski autobus koji je prevozio potražitelje azila pristigle u nedjelju da došu do prijemne kancelarije i zatraže azil, prenijela je grčka agencija ANA.

'Više ne zadržavamo migrante'

Službena Ankara objavila je u petak da više neće zadržavati migrante koji pokušavaju doći u Europsku uniju, nakon ofenzive sirijske vojske na položaje proturskih pobunjenika u Idlibu, pogibije 33 turska vojnika i prema predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu mlake reakcije NATO-a na činjenicu da je Turska, njezina članica, pretrpjela takav gubitak.  

Stotine stanovnika Lezbos prosvjedovale su krajem veljače protiv gradnje novog prihvatnog centra za migrante, tražeći da se otok vrati lokalnom stanovništvu, a bilo je i sukoba s policijom. . 

Grčka je bila ulazna europska zemlja za tisuće migranata 2015. i 2016., a već je preko 40 tisuća migranata smješteno na egejskim otocima gdje žive u prenapučenim kampovima i teškim uvjetima. Otočani tvrde da snose nesrazmjeran teret te zahtijevaju izgradnju prihvatnih kampova drugdje u Grčkoj.



 

Izvor: 24sata.hr/Foto:Denis Mahmutović

Izvorni autor: Denis Mahmutović

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.