VELIKI PORAST BROJA NOVOOBOLJELIH U HRVATSKOJ, Evo gdje je novo žarište!

08.05.2020. 15:19:00

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je da je u Hrvatskoj u protekla 24 sata zabilježeno 36 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

To daje ukupno brojku od 1161 bolesnika. Preminulih nije bilo – kazao je Beroš.

– Na respiratoru je 13 bolesnika, 184 je hospitaliziranih, 11 manje, oporavljenih iz zdravstva 651, kod kuće 1038 što je za 27 više nego jučer, ukupno imamo oporavljenih – kazao je.

– Ako gledamo otok Brač imamo 22 pozitivna. Na Hvaru je zasada jedan pozitivan što znači da ova naša epidemija nije završila. Neka nam ovaj primjer bude lekcija. Opuštanja nema. Moramo i dalje biti oprezni i čuvati fizičku distancu, pridržavati se higijenskih mjera – kazao je Beroš.

– Čuli ste brojku od 36, to je dokaz da se situacija preko noći može promijeniti. Imali smo čitav niz dana jednoznamenkastu brojku. Na Braču se nalaze tri epidemiloga i ravnateljica NZJZ Splitsko-dalmatinske županije.

Navečer ćemo imati detaljniju sliku što se dogodilo. Tu se radilo o pacijentu koji se vratio iz bolnice, brojni susjedi i rođaci su ga posjetili, od njih 37 koji su bili s njim u kontaktu njih 22 je pozitivno. To nema veze s popuštanjem naših mjera.

U Duborvniku su tri člana iste obitelji zaražena, u Osijeku imamo one koji su predoperativno napravili test i ispali pozitivni. Imamo dvoje koji su simptomima došli u COVID ambulantu i oktriveno je da je pozitivno, i još jedna osoba iz sustava socijalne skrbi koja je pozitivna – kazao je Krunoslav Capak.

O pacijentu s Brača

– Nakon ove press konferencije ćemo se dogovoriti. Dogovoreno je da dvoje epidemiologa HZJZ-a sutra ide u Split u pomoć. Ne kažemo da je potrebna pomoć jer ima dovoljan broj epidemiologa.

Dogovorit ćemo se tko će sve ići za Split pomoći razrješiti ovu situaciju i koje će biti mjere. Čim dobijemo izvještaj od epidemiologa na terenu ćemo dogovoriti koje će to mjere biti – kazao je Capak.

Što se događa u Splitsko-dalmatinskoj županiji

– Na temelju informacija ono što se dogodilo u domu smo davno razrješili. Što se tiče novih situacija koje se događaju, precizne informacije o tome što se dogodilo i postoje li elementi propusta ili krivnje ne možemo reći jer se situacija istražuje.

Činjenica jest da je Splitsko-dalmatinska županija prva po bolju oboljelih. Radi se i o poslije Zagreba najvećem broju stanovnika tako da tu nema ništa čudno u toj brojci.

Nakon što se vidi ova situacija što se sve dogodilo tek onda možemo ocijeniti situaciju i reći da li je potrebno nešto mijenjati ili ne – kazao je Capak.

– Sva pitanja su utemeljena i mene zanimaju odgovori. Situacija ponekad nije potpuno jasna.

Kolega Capak će me ispraviti, ali navodno je jučer testiran potencijalni nulti bolesnik koji je otpušten iz splitske bolnice u kojoj je boravio od 11. do 17.4.

Navodno je negativan, pitanje je kakav će nalaz biti. Od osnovne je važnosti spriječiti širenje virusa. Da nije bilo bliskih kontakta ne bi imali ovu sliku.

Moramo znati da je od najveće moguće važnosti pridržavanje ovih mjera. One su uzrokovale jako povoljnu epidemiološku situaciju.

Ako se opustimo imat ćemo problema. Ova situacija se kao i mnoge druge mogla izbjeći da su se ljudi pridržavali mjera – kazao je Beroš.

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.