Veliko olakšanje pomorcima vezano uz oslobađanje plaćanja poreza na dohodak za vrijeme trajanja pandemije koronavirusa

21.01.2021. 12:22:00

Tijekom utorka Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture je u produkciju pustilo nadogradnju sustava javne usluge e-Pomorac, koji se nalazi unutar sustava e-Građani, a kojim se omogućava prijavljivanje plovidbene službe i ostvarenih dana izvan plovidbe pomoraca bez potrebe fizičkog odlaska pomorca u lučku kapetaniju

'U tom smislu, pozivamo sve hrvatske pomorce, koji su tijekom 2020. godine ukrcavani na brodove u međunarodnoj plovidbi bez posredstva brodara, poslodavca, kompanije ili posrednika pri zapošljavanju pomoraca (tzv. samostalci) da zaključno do 31. siječnja 2020. godine, putem portala e-Pomorac prijave ostvarenu plovidbenu službu u 2020. godini, a kojima su u skladu sa odredbama Pomorskog zakonika („Narodne novine“ br. 181/04, 76/07, 146/08, 61/11, 56/13, 26/15, 17/19) i Uputom Ministarstva priznati dodatni dani u svrhu utvrđivanja „183 dana“ radi oslobađanja od plaćanja poreza na dohodak pomoraca, za vrijeme trajanja pandemije koronavirusa.

3 dana.

Napominjemo i kako je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture upravo u postupku spajanja dvije baze podataka kojima će se automatizmom omogućiti pribrajanje i dana provedenih na izobrazbi u Republici Hrvatskoj, pa te dane nije potrebno upisivati.

Za pomorce koji su na brodove u međunarodnoj plovidbi ukrcavaju posredstvom brodara, poslodavca, kompanije ili posrednika pri zapošljavanju pomoraca, unos traženih podataka u sustav će izvršiti ovlašteno tijelo preko kojeg se ukrcaj izvršio odnosno brodar, poslodavac, kompanija ili posrednik pri zapošljavanju pomoraca.

Pomorci koji se ukrcavaju samostalno na brod, a iz nekog razloga nisu u mogućnosti koristiti sustav e-Pomorac radi prijave plovidbene službe i ostvarenih dana izvan plovidbe, takvu prijavu mogu izvršiti kao i do sada u nadležnoj lučkoj kapetaniji.

Temeljem izvršenih prijava plovidbene službe, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture će do kraja siječnja 2021. godine izraditi DPOM obrasce, koji će biti dostavljeni pomorcima na njihove kućne adrese radi prijave poreza na dohodak u 2020. godini', nanodi se u prioćenju Ministarstva.

Izvor: tportal.hr/Foto: Iain Masterton / Alamy / Profimedia

Izvorni autor: L. F.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.