Veliko preslagivanje u Zagrebu: ‘Ovo je sada potpuno nova situacija, sve se mijenja i ruši...‘

01.03.2021. 09:30:00

Iznenadnom smrću gradonačelnika Zagreba tijek kampanje za svibanjske lokalne izbore stubokom se promijenio. Karte se sada ponovno miješaju. Mnogi naši sugovornici sa zagrebačke političke scene smatraju da će svi gradonačelnički kandidati morati mijenjati svoje planove i krenuti s potpuno novih startnih pozicija, pogotovo stoga što su redom kampanje temeljili na žestokoj kritici Milana Bandića.

Zanimljivo će biti i na ljevici jer sada, kako neki tvrde, rastu šanse SDP-ovu kandidatu Jošku Klisoviću, ali i na dijelu političkog spektra od centra nadesno gdje više nema izraženog favorita.

Takva situacija mogla bi ići na ruku Bandićevu koalicijskom partneru HDZ-u kojemu će se nesumnjivo prikloniti dio njegovih birača. No, HDZ-u je problem njegov kandidat - široj zagrebačkoj javnosti nepoznati Davor Filipović, koji u svojim prvim javnim istupima i nije briljirao. HDZ-ovi izgledi, nakon Bandićeva odlaska, bili bi puno bolji da je Damir Vanđelić, ravnatelj Fonda za obnovu Zagreba, pristao na ponudu Andreja Plenkovića i prihvatio kandidaturu za gradonačelnika.

Ovako su se pojavile i spekulacije hoće li HDZ u novonastaloj situaciji možda i mijenjati svog kandidata. Nema sumnje da će Plenković učiniti sve da HDZ iskoristi priliku koja mu se neočekivano ukazala da ipak napravi dobar rezultat u Zagrebu. To znači da će maksimalno mobilizirati stranku, no za sada nema naznaka da bi mijenjao kandidata.

Filipovićev najveći ispit

- Ovo je potpuno nova situacija i novi izazov za sve, a posebno za HDZ - rekao nam je jučer jedan od sugovornika iz te stranke. Smatra da će se dio Bandićevih birača sada prikloniti njima.

- Ako HDZ bude dobro vodio kampanju, ako se šef stranke Andrej Plenković maksimalno angažira, onda nam se otvaraju velike šanse da budemo najjača lista na izborima za zastupnike Gradske skupštine, a da naš kandidat Davor Filipović uđe u drugi krug. Mislim da bi mu za to bilo dovoljno 20 posto glasova - kaže ovaj HDZ-ovac. Dodaje kako su konzultacije u HDZ-u već počele, ali da za sada nitko ne spominje da bi mogli promijeniti svog kandidata.

- U narednih desetak dana vidjet ćemo kako će se naš kandidat snaći u novim okolnostima. Ima li ili nema talenta i kakvi su mu kapaciteti - kaže. Jedan dugogodišnji član te stranke također procjenjuje kako će HDZ sada dobiti osjetno više glasova.

- Do sada je uvijek jako puno ljudi iz HDZ-ove infrastrukture glasalo za Bandića jer su se naprosto borili za sebe, s obzirom na to da ih je dobar dio bio i zaposlen kod njega. Ta infrastruktura će se sada opet boriti za sebe, pa će glasati za HDZ. To velikim dijelom objašnjava zašto je Bandić dobro prolazio na izborima u Zagrebu, a slabo na nacionalnim, dok je za HDZ bilo obrnuto - kaže. HDZ-ovci s kojima smo jučer razgovarali komentirali su i kako u ovim novim okolnostima vide šanse drugih kandidata. Slažu se u tome da šanse sada rastu i SDP-ovu kandidatu.

- Ljevica će se podijeliti između Tomislava Tomaševića i Joška Klisovića, s tim da Tomašević ima više šansi za gradonačelnika, a SDP da bolje prođe s listom za Gradsku skupštinu - procjenjuje jedan od HDZ-ovaca. Što se tiče Bandićeve stranke, kaže kako tamo nema nikoga tko bi mogao predstavljati neku političku snagu, te da će ovi izbori biti test za njih hoće li opstati ili ne.

Bitka za izborni prag

- Vjerujem da će oni ići sa svojim kandidatom na izbore, i to vjerojatno s Bandićevom zamjenicom Jelenom Pavičić Vukičević, koja je bila jedna od najbližih suradnica gradonačelnika i koja će sada voditi grad do izbora. Vjerojatno će se boriti da prijeđu izborni prag - smatra naš sugovornik. Drugi dodaje kako je za Bandićevu stranku “problem što to više nema tko držati na okupu”, te da misli da će se oni uskoro raspasti.

Što se tiče Mosta i Domovinskog pokreta, naši sugovornici kažu kako će oni također sada privući dio Bandićevih birača, ali da to ne može bitno promijeniti situaciju.

- Čak kad bi se sada Miroslav Škoro kandidirao za gradonačelnika, mislim da nema velike šanse - rekao je naš sugovornik. U Domovinskom pokretu kažu da će o kandidatu odlučiti u narednim danima.

Složena procjena

- Ovo je sada potpuno nova situacija, sve se mijenja, mnogi će se programi urušiti - komentirao je jedan član DP-a, ne želeći otkriti njihove planove. U Mostu kažu kako se njima, što se tiče kampanje, ništa ne mijenja.

- Naš kandidat Zvonimir Troskot kampanju nije temeljio na Bandiću, nego je upozoravao na probleme u gradu Zagrebu i nudio rješenja, tako da neće biti promjena u kampanji. A kako će se situacija rasplesti, vidjet ćemo. Za petnaestak dana bit ćemo pametniji - kaže.

Izvor iz SDP-a tvrdi kako je vrlo teško već sada procijeniti tko će u kampanji najviše profitirati, a tko izgubiti, nakon iznenadne Bandićeve smrti.

- Mnogi su ionako, pa i ankete, i prije jako podcjenjivali izborne šanse Milana Bandića. Zbog toga je nemoguće reći što Bandićeva smrt znači za šanse svih koji su se dosad kandidirali za gradonačelnika. U svakom slučaju, Bandićeva smrt ni na koji način neće utjecati na daljnju kampanju našeg kandidata Joška Klisovića, jer ona nije ovisila o protukandidatima - tvrdi.

Nekoliko centrističkim, liberalnih i lijevih zagrebačkih političara reklo nam je kako će Bandićeva smrt, naravno, utjecati na izbornu kampanju, ali ne na štetu lijevih - nego desnih kandidata.

- Tomašević nije gradio kampanju na negativnoj mobilizaciji birača prema Bandiću. Uostalom, stalno je naglašavao da je problem u upravljanju Zagrebom puno širi od Bandića. U drugi krug će ući Klisović i Tomašević, a veliki fajt za Bandićeve birače dogodit će se na desnici.

Tamo ide velika mobilizacija. Borit će se ponajprije za mandate u Skupštini, jer ne mogu osvojiti mjesto gradonačelnika. Na desnici će profitirati Škoro. Dio Bandićevih glasova koje neće uzeti HDZ uzet će šef Domovinskog pokreta - kaže jedan od naših sugovornika.

Nezavisni zastupnik u Gradskoj skupštini Renato Petek kaže kako Bandićeva smrt nanovo miješa karte.

- Postavke kampanje kakve su bile sve do jučer, svi planovi i ankete... sve je ovim događajem palo u vodu. Mislim da najveći problem trenutno ima Možemo! i HDZ. Možemo! zato što se Tomaševića dosad percipiralo kao onoga koji je imao najviše šanse smijeniti Bandića.

A sada će u fokus doći pitanje tko nudi tim za upravljanje Zagrebom i koja rješenja će uspjeti predstaviti. HDZ, s obzirom na to da ima laboratorijskog kandidata, također ima veliki problem, jer je očito da su računali kako će se opet moći osloniti na Bandića - kaže Petek.

'Filipović je, ni kriv ni dužan, dobio šansu'

Sugovornik iz HDZ-a smatra da nakon smrti Milana Bandića imaju ozbiljnije šanse u izbornoj utrci, ali ipak nedovoljne da njihov kandidat Davor Filipović pobijedi Tomislava Tomaševića.

- S obzirom na novu situaciju, Filipović ima najveće šanse ući u drugi krug, ali će izgubiti od Tomaševića. On je preslab kandidat, a Tomašević je ozbiljno trasirao put za novog gradonačelnika. Za Filipovićevu je karijeru dobro to što sada "ni kriv ni dužan", može od nepoznatog člana stranke praktički postati najuspješniji HDZ-ov kandidat za Zagreb - komentira naš sugovornik, koji ne vjeruje da će stranka odlučit promijenit kandidata. Kaže kako bi to bilo jako neozbiljno.

- Ne vjerujem u tu mogućnost, a bilo bi i vrlo nekorektno prema Filipoviću. No, bit će zanimljivi i izbori za Gradsku skupštinu, gdje bi HDZ mogao biti pojedinačno najjači, a gdje će se svi udružiti protiv HDZ-a - kaže naš sugovornik. 

Izvor: jutarnji.hr/Foto:jutarnji.hr

Izvorni autor: Rozita Vuković i Marko Špoljar

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.