VELIKO SRCE RATNIKA Gotovina dao novac zadarskoj bolnici za respirator

27.03.2020. 13:41:00

Zadarska županija ima devet novozaraženih korona virusom, sada ih je ukupno 18, a među novozaraženima je i jedan liječnik Opće bolnice Zadar, izvijestio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.

"Od devet novooboljelih, sedam je vezano uz slučaj Specijalne bolnice za ortopediju u Biogradu - tri pacijentice koje su bile na operaciji, troje koji su bili u bliskom kontaktu i rođaci oboljelih. Oko 300 pacijenata i kolega s posla bilo je u kontaktu sa zaraženima, što je ogromna brojka. Ako se netko ne javi nama, molimo da ostanu u samoizolaciji jer tako neće zaraziti druge", poručio je epidemiolog zadarskoga Zavoda za javno zdravstvo Alan Medić.

Dodao je kako je među novozaraženima jedan djelatnik Opće bolnice Zadar.

"Poduzimamo mjere rizika za svakog zdravstvenog djelatnika, što je dodatan posao u tijeku ovog dana. Oni koji su bili u višem riziku će 14 dana u samoizolaciju. Pojačat ćemo testiranja, ali s obzirom na to da imamo aparat, a nemamo reagense, molim Nacionalni stožer da nam pomogne  da stignu reagensi kako bismo ovdje provodili testiranja. Ova će situacija od nas zahtijevati posebnu pozornost jer ne znamo koliko će od ovih 300 ljudi biti novozaraženih", apelirao je Medić.

Prošlog je tjedna, naime, u biogradskoj Specijalnoj bolnici za ortopediju jedan liječnik, ne znajući da je zaražen korona virusom operirao pacijenticu koja se potom zarazila.

Čulina: Od 34 izuzeta nalaza devet pozitivno

Ravnatelj Opće bolnice Zadar Željko Čulina kazao je kako je od 34 izuzeta nalaza devet bilo pozitivno, od čega je jedan djelatnik Opće bolnice Zadar, sin oboljelog liječnika iz biogradske bolnice.

"Danas će se napraviti epidemiološki izvid te će sve osoblje koje je bilo u kontaktu morati u samoizolaciju. Šest pacijenata leži na COVID odjelu, jedan je na respiratoru i stanje mu je stabilno. U Općoj bolnici Zadar u samoizolaciji su 24 liječnika i 28 medicinskih sestara te četiri nezdravstvena djelatnika", istaknuo je Čulina.

Upozorio je da će nakon današnjih izvida vjerojatno biti više zaraženih.

"Organizirali smo posao i sa svoje strane će bolnica napraviti sve da pruži pomoć bolesnicima", naglasio je Čulina.

Na zadarskom području je više od 800 osoba pod nadzorom, a od jučer 228. Od 13. ožujka policija je imala 436 provjera samoizolacije i ustanovila 44 kršenja te mjere. Sa 17 blokadnih punktova na području Zadra vraćeno je 111 osoba.

Zadarski župan Božidar Longin zahvalio je svima koji žele financijski pomoći zadarskoj bolnici u nabavi opreme, a u četvrtak su tvrtke Ante Gotovine Pelagos i Jadrantuna, u kojoj je Gotovina suvlasnik, uplatile novac za respirator.

Izvor: bl/h/Direktno.hr/Foto:Epa

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.