(VIDEO) OVAKO SU BBB-i JUČER PODRŽALI UHIĆENE VUKOVARCE: ‘Crni dim zasluga je vaša da ga vide iz ćelije braća naša’

21.01.2021. 14:49:00

TRAŽE PRAVDU

Jučer su pripadnici navijačke skupine Bad Blue Boys ispred istražnog zatvora u Osijeku bakljama i transparentima izrazili potporu dvojici uhićenih Vukovaraca, njihovih navijača.

Transparentom na kojem piše “Crni dim zasluga je vaša da vide ga iz ćelije braća naša” pisalo je na razvučenom natpisu, čime su tražili trenutačno puštanje na slobodu dvojice uhićenih kolega.

Kako su naveli u jučerašnjem priopćenju, žele upozoriti na redovno i učestalo kršenje policijskih ovlasti u postupanju prema Bad Blue Boysima kao i na policijskog inspektora, inače simpatizera kluba iz susjedne zemlje.

Podsjetimo, u priopćenju su naveli kronologiju događaja.

“Nakon što je pokušao prebiti navijača u prostorijama policijske postaje u Vukovaru, policijski inspektor, inače simpatizer jednog kluba iz susjedne zemlje, kazneno je prijavio dvojicu naših pripadnika za napad na službenu osobu. Nije prvi put da se na ovakve načine liječe kompleksi prema našoj braći iz Vukovara, ali sve ima svoje granice. Zbog događaja koji su odraz vukovarske svakodnevice, prisiljeni smo na svaki mogući način zaštititi naše pripadnike od ovakvog “provođenja zakona” i maltretiranja vukovarskih navijača od strane pojedinih djelatnika vukovarske policije”.

O napadu se priopćenjem oglasila u PU Vukovarsko-srijemska. Kako su naveli, u jednomjesečnom istražnom zatvoru završila su dvojica muškaraca u dobi od 27 i 21 godinu koji su u napali policajca u prostorijama vukovarske policije.

Policijsko priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Dovršeno je kriminalističko istraživanje nad 27- i 21-godišnjakom koji su 18. siječnja u službenim prostorijama policije, tijekom prekršajne obrade zbog narušavanja javnog reda i mira, tjelesno napali policijskog službenika. Naime, 18. siječnja oko 15,30 sati u Ulici dr. Ante Starčevića u Vukovaru policijski službenici spriječili su narušavanje javnog reda i mira u kojem je sudjelovalo više osoba, pripadnika suprotstavljenih navijačkih skupina, među kojima i osumnjičeni 27- i 21-godišnjak. Policijski službenici su potom priveli šest osoba u službene prostorije policije radi prekršajne obrade zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira i Zakona o suzbijanju diskriminacije. Tijekom prekršajne obrade 27- i 21-godišnjak su tjelesno napali policijskog službenika, uslijed čega mu je 21-godišnjak rukom zadao udarac u predjelu glave.

Radi odbijanja napada na sebe, policijski službenik je nad 21-godišnjakom uporabio sredstva prisile tjelesnu snagu. U NMB Vukovar utvrđeno je kako su policijski službenik te 27- i 21-godišnjak lakše ozlijeđeni. Načelnik Policijske uprave vukovarsko-srijemske ocijenio je uporabu sredstava prisile opravdanom i zakonitom. Obojica osumnjičenih su predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave vukovarsko-srijemske.

Protiv 21-godišnjaka podnijeta je kaznena prijava za kazneno djelo Napad na službenu osobu, dok je protiv 27-godišnjaka podnijeta kaznena prijava za kazneno djelo Prisila prema službenoj osobi. Obojici su uručeni i prekršajni nalozi zbog vrijeđanja i omalovažavanja policijskih službenika te obavezni prekršajni nalozi zbog neimanja osobne iskaznice. Nadalje, tijekom prekršajne obrade utvrđeno je kako je privedeni 29-godišnjak prekršio određenu mjeru samoizolacije te mu je zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti uručen prekršajni nalog, dok je 28-godišnjaku koji je posjedovao raspršivač neškodljivih tvari uručen prekršajni nalog zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o nabavi i posjedovanju oružja. Sudac istrage rješenjem je odredio istražni zatvor 21- i 27-godišnjaku u trajanju od mjesec dana te su predani u Zatvor u Osijeku”.

PU Vukovarsko-srijemskoj poslali smo upite o postupanju policijskih službenika prema pripadnicima navijačke skupine Bad Blue Boysa, je li došlo do prekomjerne upotrebe sile od strane policije i koliko su česti obračuni navijačkih skupina u Vukovaru, a odgovore ćemo dobiti čim ih dobijemo.

Izvor: Dnevno.hr/PDN/Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Izvorni autor: M.P./Dnevno.hr

Autor: