VIDEO: SDSS-ova zastupnica održala govor u Sabornici, Mlinarić joj poručio: Tako govoriti tjedan dana prije Vukovara, sram vas bilo!

10.11.2021. 12:55:00

'PITAJTE SVOG OCA...'

U ime Kluba zastupnika SDSS-a u srijedu je u Hrvatskom saboru govorila Anja Šimpraga.

"Milan je izgubio majku krajem kolovoza 1995. godine po okončanju VRO Oluja na način da je ubijena iz vatrenog oružja u njihovoj obiteljskoj kući", započela je i nastavila:

"Počinitelji nisu pronađeni, što nije Milanova krivnja. Ipak, s obzirom na ubojice nisu pronađene, njegova tužba za materijalnom štetom koju je podigao protiv Republike Hrvatske je odbijena. Milan se tereti za troškove parničkog postupka u iznosu od 66 tisuća kuna. Na taj način Milan je postao dužnik RH, ne čineći ništa protiv drugih - tek tražeći pravdu za sebe".

Potom je spomenula još dva ista slučaja. "Ista sudbina zadesila mnoge druge. Obitelji ubijenih, na ovakav način, ponovno prolaze kroz ono što su odavno htjeli zaboraviti. Zbog činjenice da su vam roditelji ubijeni kao civili, vi ste višestruka žrtva. Izgubili ste sudski spor, osporeno vam je pravo na satisfakciju i dužniste Republici Hrvatskoj nadoknaditi troškove", rekla je.

Ukoliko se ne plati ovaj predmetni dug, nastavlja, postoji mogućnost da RH svoja potraživanja naplati sudskim putem. "Ako nemate dovoljno novčanih sredstava na bankovnom računu, vjerovnik može pokrenuti ovršni postupak.

"Sudska odluka glasi: Stranka koja izgubi parnicu, dužna je protivnoj stranci nadoknaditi troškove postupka koji proklamira načelo odgovornosti za uspjeh. U medijma se, na ovu temu, nisu povele nikakve široke rasprave. Tek rijetki su suosjećali, izvještavali... Od 121 slučaja koji je analiziran, samo je 15 zahtjeva usvojeno", navodi.

Spomenula je i Zakon o civilnim žrtvama rata. 

Stipo Mlinarić Ćipe, zastupnik Domovinskog pokreta, vukovarski branitelj i zatočenik srbijanskih logora, tražio je povredu Poslovnika. "Šimpraga je uvrijedila 16 tisuća mrtvih. Govori ovdje o naknadi koju moraju plaćati. Sretan samo ako je istina što je ona to pročitala - da pravna država napokon radi. Šimpraga - rat nije počeo 1995. godine, počeo je 1991. godine. Godine 1995. godine u Vašoj Krajini nije bilo civila jer vrlo dobro znate da je bila proglašena opća mobilizacija, pitajte svog oca", rekao je zaključio:

"Nemojte to govoriti ovdje, tjedan dana prije Vukovara. Može Vas biti sram!".

Izvor: Direktno.hr/Foto:FaH/Direktno

Izvorni autor: lš/Direktno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.