VJEŽBE SU NASTAVLJENE, PANIKA RASTE! Tajvan strahuje kako se Kina priprema za invaziju

09.08.2022. 13:42:00

NEMIRNI TJESNAC

Da Kina nikada nije isključila ponovno preuzimanje vlasti na samoupravnom Tajvanu već je znano, ali nakon što, unatoč najavama, vojne vježbe traju i nakon nedjelje, vlasti na otoku su zabrinuti.

“Kina koristi vojne vježbe kako bi pripremila invaziju Tajvana. Ne samo da provodi sveobuhvatne vojne vježbe i lansira projektile, već se služi i kibernetičkim napadima, dezinformacijama i ekonomskim pritiscima kako bi oslabila moral javnosti na Tajvanu”, rekao je Joseph Wu, tajvanski ministar vansjkih poslova. Iako nije dao vremenski okvir u kojemu bi se invazija mogla dogoditi. istaknuo je kako se Tajvan neće prestrašiti unatoč vojnim manevrima i kršenju crte razdvanjanja. Dodao je i kako geostrateške ambicije Kine sežu dalje od Tajvana.

Podsjetimo, Kina, koja inzistira na poštivanju načela “Jedna država, dva sustava” (pošto je na Tajvanu demokratska vlast, ali otok nije priznata kao neovisna država ), vježbe je započela radi predsjednice američkog Kongresa, Nancy Pelosi, koja je Tajvan posjetila unatoč protivljenju Kine koja se žalila kako taj posjet krši kineski suverinitet.  Joseph WU ističe da hi po završetku vježbi, Kina mogla rutinski nastaviti narušavanje statusa Quo u tajvanskom tjesnacu, što prijeti regionalnoj sigurnosti.

Još dvije godine mira?

S druge strane, Wu Qian, glasnogovornik kineskog ministarstva obrane, naveo je kako Kina svojim vježbama SAD-u daje nužno upozorenje SAD-u i Tajvanu.

Dodajući da je Tajvan dio Kine, vojne je vjebe  ocijenio posve razumnim i primjerenim odgovorom na provokacije.

“U svojim vodama, na otvoren, transparentan i profesionalan način”, istaknuo je Qian. Washington je procijenio kako Kina invaziju na Tajvan neće pokušati izvršiti barem iduće dvije godine.

Izvor: Dnevno.hr/Foto:Dnevno/Guliver image/ Keelung Taiwan /Copyright: Ceng Shou Yi

Izvorni autor: Ivor Kruljac/Dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.