Vladin izaslanik: Da nije bilo 10.4.1941., ne bi bilo ni današnje Hrvatske

10.04.2022. 18:12:00

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća pripadnici IX. bojne HOS-a Rafael Vitez Boban danas su ispred spomenika svojim poginulim suborcima u Splitu 3 obilježili 31. godišnjicu osnivanja te postrojbe.

Među govornicima su bili ratni zapovjednik IX. bojne HOS-a i umirovljeni pukovnik Marko Skejo, predsjednik Skupštine Splitsko-dalmatinske županije Mate Šimundić, bivši general HOS-a i saborski zastupnik Domovinskog pokreta Ante Prkačin te Matko Raos kao izaslanik potpredsjednika vlade i ministra branitelja Tome Medveda.

Raos je prilikom vrlo kratkog govora, u kojemu je sam rekao kako je tu u ime potpredsjednika vlade i ministra branitelja, pozdravio sve i rekao:

“Morate znati, da nije bilo 10.4.1941., ne bi bilo ni današnje Hrvatske.”

I Prkačin je hvalio NDH

Bivši general HOS-a i saborski zastupnik Domovinskog pokreta Ante Prkačin podsjetio je na, kako je rekao, još jedan jubilej, kada je prije 81 godine stvorena Nezavisna država Hrvatska (NDH), te se upitao jesu li u takvoj situaciji da o tome ne smiju govoriti.

Za Prkačina je najvrjednija postrojba bila ustaška Crna legija, a kaže da je nacionalist jer “isto odaje počast 2. Dalmatinskoj brigadi, iako se s njihovom idejom nije slagao jer su rušili državu koju smo mi stvorili”.

Šimundić: HOS-ovci su bili za dom spremni, i danas su

Predsjednik Skupštine Splitsko-dalmatinske županije Mate Šimundić rekao je da su HOS-ovci “onda bili za dom spremni, a to su i danas”, a on im kao predstavnik državne vlasti iskazuje čast. Država koja to dovodi u pitanje, dodao je, dovodi u pitanje i svoj opstanak.

Izvor: n1/ Foto: PIXSELL

Izvorni autor: N1 Info

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.