VOZAČI OPET ODAHNULI! Cijene nafte ne prestaju padati, ali sljedećeg petka tržište očekuje veliki udarac

28.11.2022. 10:55:00

NEPREDVIDIVO TRŽIŠTE

Cijena nafte na svjetskim tržištima nastavlja padati i treći tjedan zaredom. Tako je cijena barela na londonskom tržištu prošloga tjedna pala 4,6 posto, na 83,63 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 4,7 posto, na 76,28 dolara.

Uz usporavanje svjetskog gospodarstva, padu cijena nafte najviše su pridonijele oštre mjere protiv COVID-a u Kini koja je u petak izvijestila o novom rekordnom broju slučajeva zaraze tim virusom.

Sva ta ograničenja sada počinju nagrizati potražnju za gorivima, koja je, prema najnovijim procjenama, manja oko milijun barela dnevno od prosjeka, napisali su analitičari ANZ-a u osvrtu na situaciju na tržištu.

Uz usporavanje kineskog, očekuje se i usporavanje rasta američkog gospodarstva, s obzirom da tamošnja središnja banka Fed zbog visoke inflacije najavljuje daljnje povećanje kamatnih stopa.

Izbjeći poremećaje na globalnim tržištima nafte

Stopama američkog Fed-a krenule su i mnoge druge centralne banke. Dizanje kamata znači usporavanje svjetskog gospodarstva.

Trgovci burno prate i razgovore predstavnika skupine G7 i Europske unije o ograničenju cijena ruske nafte koja se doprema morem, na 65 do 70 dolara po barelu.

Cilj je ograničiti prihode Moskve za financiranje ruske invazije u Ukrajini i istodobno izbjeći poremećaje na globalnim tržištima nafte, a predloženi raspon uglavnom je u skladu sa cijenama koje plaćaju kupci u Aziji, navodi Reuters.

Cjenovni limit trebao bi funkcionirati kroz zabranu prijevoznicima i osiguravateljima da posluju s ruskom naftom ako je njezina cijena viša od utvrđenog iznosa. Mehanizam bi trebao biti aktiviran 5. prosinca, kada na snagu stupa embargo EU-a na rusku naftu.

Očekuje se da će trgovanje do tada biti oprezno. Tim više što će Organizacija zemalja-izvoznica nafte i njezini partneri 4. prosinca održati novi sastanak o proizvodnoj politici.

Izvor: Dnevno.hr/Foto:Ilustracija/screenshot

Izvorni autor: Dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.