Vrtićki odgojitelji sasjekli 'neprovedive' upute HZJZ-a: Ne spominju maksimalan broj djece, ali traže distancu?!

27.08.2021. 17:25:00

Iz udruge SIDRO – odgojitelji u zaštiti prava djeteta u dječjem vrtiću u petak su uputili otvoreno pismo u kojem zahtijevaju hitno donošenje epidemioloških uputa za rad predškolskih ustanova, koje će uvažiti sve njihove posebnosti

otvorenom pismu iz udruge oštro negoduju zbog odnosa prema ranom i predškolskom odgoju i obrazovanju i navode da su još jednom suočeni s potpunim preskakanjem prve stepenice institucionalnog odgoja i obrazovanja.

Podsjećaju da je Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) jučer izdao nove Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije Covid-19 za ustanove ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, osnovnoškolske ustanove kojima je osigurana mogućnost zbrinjavanja djece rane i predškolske dobi te učenika koji pohađaju razrednu nastavu.

Ističu da veći dio ne smatraju provedivim na način iza kojega bi mogli profesionalno stajati a niti su, kažu, u mogućnosti preuzeti odgovornost za sigurnost djece tj. njihovo zdravlje u mjeri koju smatraju dostatnom.

"Potpuno smo isto pisali u svibnju 2020., kada smo obrazložili i argumentirali razloge takvog promišljanja, tražeći da se upute za rad predškolskih ustanova propišu zasebno u odnosu na školske ustanove, uz uvažavanje specifičnosti odgojno – obrazovnih procesa koji se u dječjim vrtićima provode. Nažalost, HZZJZ i Ministarstvo znanosti i obrazovanja ne nalaze potrebnim uvažiti mišljenje struke i razvojne specifičnosti djece različite dobi, već ponovno u potpuno iste rečenice i iste epidemiološke mjere stavljaju dijete jasličke dobi i dijete u primjerice četvrtom razredu osnovne škole."

Iz udruge ističu kako je jedna od specifičnosti ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja da se ostvaruje u situacijama fizičke i socijalne blizine, a ne distance, te da se i njega smatra dijelom odgojno-obrazovnog procesa u kojemu odgajatelj u izravnoj interakciji s djetetom ostvaruje emocionalnu prisnost i povezanost.

Smatraju da bi inzistiranje na fizičkoj i socijalnoj udaljenosti moglo i već ima, nepovoljan utjecaj na razvoj djece te da moguće može izazvati i neke ozbiljnije psihičke i emocionalne posljedice, posebice kod mlađe i osjetljivije djece.

Navode da se sada više ne spominje maksimalan broj djece u skupini, ali se i dalje govori o distanci, fizičkom udaljavanju djece međusobno, odgojitelja i djece kao i odgojitelja u kolektivu te da uputa sadržava i niz preporuka koje se ne tiču izravno odgojno-obrazovnog rada nego higijensko-zaštitnih mjera, koje su zbog prostornih, tehničkih i kadrovskih uvjeta u vrtiću teško provedive.

Tvrde da se u uputi ponovo navode tzv. „odstupanja“ koja se mogu pojaviti u odnosu na očekivana ponašanja djece, ocjenjujući da takva kvalifikacija odražava nerazumijevanje osnovnih razvojnih značajki djece rane i predškolske dobi i suštine odgojno-obrazovnog rada odgajatelja.

"Opet smo stavljeni u situaciju u kojoj se od nas traži da organiziramo odgojno-obrazovni rad u vrtiću na način koji u mnogo čemu kolidira s našim poznavanjem struke, profesionalnom odgovornošću i našim realnim kapacitetima. Uvjereni smo da bi se dio ovog problema izbjegao da je u sastavljanju upute sudjelovala naša struka, a koliko nam je poznato, to nije bio slučaj. Od nas se traži za zadovoljimo higijenske standarde za koje nemamo prostorno-materijalne, kadrovske, ni sanitarne uvjete, od nas se traži da preuzmemo odgovornost za zdravlje i sigurnost djece uz upute koje su nejasne i kontradiktorne, da sami donosimo odluke o područjima o kojima ne znamo dovoljno jer izlaze iz okvira naše stručne osposobljenosti," naveli su iz udruge SIDRO iz Kastva.

Izvor: tportal.hr/Foto: PIXSELL

Izvorni autor: I. Ba./Hina / Foto: Dubravka Petric

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.