Za nekoliko dana stiže PRVI TEST pridržavanja novih mjera, ali i upozorenje: ‘Popuštanje ne znači da smo se vratili u normalu!’

28.04.2020. 09:08:00

Trenutno je u Hrvatskoj od početka epidemije koronavirusa potvrđeno ukupno 2039 zaraženih osoba, a 1166 ih je ozdravilo. Pedeset i devet osoba je preminulo, a 21 osoba je trenutačno na respiratoru.

Dosad je obavljeno ukupno 32.817 testiranja. U samoizolaciji je ukupno 13.724 osoba.

Stožer u 14 sati objavljuje nove informacije o broju oboljelih.

Predstojnik Ureda predsjednika Vlade, Zvonimir Frka-Petešić poručio je u ponedjeljak da popuštanje mjera zaštite u epidemiji koronavirusa ne znači povratak u normalu, i dalje su na snazi mjere fizičke distance i smanjenje društvenih kontakata, uz pojačanu higijenu.

Ocjenjujući prvi dan popuštanja mjera, Frka-Petešić kaže kako se uglavnom vidi da se građani odgovorno ponašaju.

“Mislim da smo shvatili u ovih pet tjedana od kada su na snazi ove mjere, da je ugroza ozbiljna; svi su je prepoznali i mislim da građani to poštuju, pridržavaju se i fizičke distance i posebne higijene i smanjivanja društvenih kontakata, i o tome će zapravo ovisiti uspjeh ove faze”, rekao je Frka-Petešić u Dnevniku HTV-a.

Istaknuo je kako je važno shvatili da ovo nije “povratak u normalu”. “Ovo je postupno popuštanje mjera i ovisno o našem ponašanju ćemo vidjeti kako dalje”, naglasio je.

Vlada pravodobno poduzela mjere, građani to prepoznali

Sigurno je, kaže, da su mjere koje su poduzeli na razini Vlade bile pravodobne, ali isto tako građani su to prepoznali i to je zajednički uspjeh.

“Rezultate koje imamo u posljednjih nekoliko tjedana, dakle od 1. travnja od kada je bio vrhunac broja dnevno oboljelih, dakle 96, na danas deset puta manje, pokazuje četiri tjedna trend smanjenja uz manje oscilacije, i to je razlog zbog čega se danas moglo krenuti s prvom fazom popuštanja”, objasnio je Frka Petešić.

Kaže da smo danas i prije tri dana već imali jednoznamenkasti broj, što je jako dobar rezultat i neusporedivo bolji u usporedbi s nekim zemljama koje dan-danas imaju troznamenkasti, četveroznamenkasti, a SAD petoznamenkaste brojeve dnevno oboljelih. “Dakle, utoliko smo mi u poziciji da možemo krenuti s prvom fazom popuštanja”, dodao je.

Komentirajući što trgovine ne rade nedjeljom, Frka-Petešić ističe kako je bilo potrebno pronaći jedan dan kada se neće raditi, gdje će se kompenzirati to povećanje ukupnog broja sati.

“Prije se radilo sedam dana po deset sati dnevno, to je nekih 70 sati tjedno. Sada se radi 78 sati tjedno, dakle deset posto vremena duže. Tako da u načelu se tu očekuju manje gužve. Da se išlo sedam dana, tu bi se skočilo na preko 90 sati, znači, 30 posto duže radno vrijeme trgovina i to su epidemiolozi procijenili da je previše za ovu prvu fazu”, rekao je.

Upitan možemo li očekivati da se mjere vrate ukoliko se građani ne budu ponašali odgovorno, rekao je kako je “to uvijek mogućnost”.

“To nitko ne želi, naravno. Međutim, upravo zbog toga postoje faze, da bi se moglo procijeniti nakon sedam dana kakvi su trendovi, i ako su trendovi pozitivni, možemo ići dalje u popuštanje”, istaknuo je.

Najavio je da će od 4. svibnja stupiti na snagu još tri mjere popuštanja, te kako je to jedna međufaza prije treće faze koja dolazi 11. svibnja. Na taj će se način moći ići postupno, bez velikog skoka.

Predstojnik Ureda predsjednika Vlade kazao je da se od 4. svibnja uvodi javni i privatni zdravstveni sustav u punom opsegu ali i sve uslužne djelatnosti gdje se ostvaruje bliski fizički kontakt s klijentima pa će se vidjeti kako to bude išlo, a onda od 11. svibnja ide “malo veći broj popuštanja ako se sve pokaže da ide u dobrom smjeru”.

Upitan je li prvi veći test 1. svibnja, Međunarodni praznik rada, kada se obično građani okupljaju u većem broju te pribojava li se da se zbog toga poveća broj novozaraženih, Frka-Petešić ponovio je kako je jako važno razumijeti da se “nismo vratili u normalu”.

“Dakle, i dalje se ide u trgovinu po ono što je nužno, dakle, ne idemo u ‘šoping’, ne idemo u šetnju – ostajemo doma i ostajemo odgovorni. Dakle, ide se samo na ono što je nužno. Mislim da nam je isto tako važno reaktivirati gospodarstvo, ali da nismo u fazi gdje sad idemo šetati po cijeli dan po trgovinama. Isto tako nema okupljanja u većim brojevima ni u parkovima. Dakle, i dalje su na snazi mjere fizičke distance i smanjenje društvenih kontakata uz pojačanu higijenu”, zaključio je.

Izvor: Dnevno.hr/Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.