Zatvaraju se ugostiteljski objekti i trgovine osim prehrambenih i ljekarni, te otkazuju javna okupljanja i sportski događaji.

18.03.2020. 19:40:00

U Hrvatskoj je u srijedu potvrđeno još šest slučajeva zaraze koronavirusom, ukupno je 87 zaraženih, a od ponoći stupa na snagu odluka Nacionalnog stožera kojom se zatvaraju ugostiteljski objekti i trgovine osim prehrambenih i ljekarni, i otkazuju se javna okupljanja i sportski događaji. 

Pet zaraženih osoba je izliječeno, ukupno je testiran 1171 uzorak, a hitna je intervenirala u 321 slučaju sumnje na bolest, rekao je na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite ministar zdravstva Vili Beroš.

Oboljeli se nalaze u Zagrebu, Zadru, Varaždinu, Slavonskom Brodu, Sisku, Rijeci, Puli, Osijeku, Karlovcu i u Zaboku, rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Još jedan je novi slučaj zaraze liječnika u bolnicama, sada ih imamo ukupno devet.

Nove mjere za sprječavanje širenja zaraze

Voditelj Stožera Davor Božinović najavio je da od ponoći stupaju na snagu strože mjere socijalnog distanciranja radi sprječavanja širenja zaraze.

Od četvrtka u 0:01, na snagu stupa čitav niz mjera kojima je za cilj osigurati strože mjere socijalnog distanciranja, u svrhu ublažavanja mogućnosti širenja epidemije.

"Osnovno je u ovoj epidemiji da se svatko pridržava mjera osobne higijene i socijalnog distanciranja, u zatvorenom prostoru dva metra, na otvorenom jedan metar udaljenosti među osobama", rekao je Božinović. 

U pripremi je odluka kojom se u Hrvatskoj otkazuju svi javni događaji i okupljanja, obustavlja se rad za sve uslužne djelatnosti koje nisu prijeko potrebne za funkcioniranje zajednice, primjerice muzeji, kazališta, kina...

Obustavlja se i rad ugostiteljskih objekata svih kategorija, uz izuzetak pripreme i dostave hrane te rada pučkih kuhinja.

Također će se obustaviti rad svih trgovina, osim prodaje prehrambenih i higijenskih artikala, ljekarni, benzinskih crpki, kioska, pekarnica, specijaliziranih trgovina s dječjom opremom, prodajom hrane za životinje, prodajom specijaliziranih ortopedskih pomagala...

Obustavlja se rad teretana, sportskih centara, fitness i rekreacijskih cenatara, svih organiziranih treninga, plesnih škola, dječjih i drugih radionica. Vrijedi i obustava vjerskih okupljanja.

Objekti koji će raditi moraju osigurati što veću udaljenost radnika i mjere socijalne distance. Također, moraju osigurati provjetravanje prostora, mjere pojačane higijene i svakodnevnog čišćenja prostora, a moraju osigurati i punktove s dezinfekcijskim sredstvima, te plakate o pravilnom pranju ruku i zaštite.

Poslodavci su dužni organizirati rad od kuće, organizirati telekonferencije, otkazati službena putovanja, zabraniti dolazak na posao radnicima koji boluju od akutnih respiratornih bolesti.

Lokalni civilni stožeri bit će zaduženi za provedbu tih mjera.

Privremena zabrana kretanja preko granica

Vrijedi i privremena zabrana kretanja osoba preko graničnih prijelaza. Hrvatskim državljanima omogućit će se povratak u Hrvatsku, a državljanima članicama EU-a povratak u matične države.

Izuzeci se odnose na zdravstvene djelatnike, stručnjake za skrb o starijima, prekogranične radnike; na policijske službenike, timove civilne zaštite, vojno osoblje, međunarodno vojno osoblje, putnike u tranzitu, a to će se morati osigurati dodatno.

Sve trgovine koje će raditi moraju poštivati mjere Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a on će izdati preporuke za prijevoz koje će vrijediti na nacionalnoj razini.

Na snazi su i dalje donesene mjere za smanjenje unosa bolesti u populaciju i jačanje nadzora nad širenjem koronavirusa.

Nove mjere dostupne su na poveznici: https://www.koronavirus.hr/

Izvor: Hina/Foto:Fah

Izvorni autor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.