Završen je tehnički pregled Pelješkog mosta, trebali bi ga otvoriti u lipnju

28.01.2022. 19:16:00

Uporabna dozvola za most bit će izdana po završetku radova na pristupnim cestama i njihovom izvršenom tehničkom pregledu

Tehnički pregled po prvoj građevinskoj dozvoli projekta Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom, a koja podrazumijeva Pelješki most, upravo je završen, izvijestili su poslijepodne iz Hrvatskih cesta (HC), dodavši da su kao investitor radova zaprimili službeni zapisnik o tome. Sukladno propisanim procedurama i pravilima, na pregledu se provjeravala sva potrebna gradilišna dokumentacija i dokazi kvalitete ugrađenih materijala, kao i stanje na samom gradilištu.

Kako ističu iz HC-a, predočeni dokazi uporabljivosti, kao i funkcionalni testovi nužni za uporabu mosta zadovoljili su sve traženo građevinskom dozvolom. Tehničkim pregledom utvrđeni su određeni manji nedostaci, navode iz Hrvatskih cesta, dodajući da su za tako kompleksne izvedbe u gradnji oni uobičajeni.

Riječ je o radovima koji se mogu izvesti u kratkom periodu, a obuhvaćaju zamjenu manjeg dijela prometne opreme. Po uklanjanju spomenutih nedostataka moći ćemo govoriti o završetku svih radova na Pelješkom mostu, ističu iz HC-a.

Uporabna će biti izdana po završetk radova na pristupnim cestama

Uporabna dozvola za most bit će izdana po završetku radova na pristupnim cestama i izvršenom tehničkom pregledu za iste, budući da je po lokacijskoj dozvoli most s pristupnim cestama jedna funkcionalna cjelina. Paralelno s uklanjanjem nedostataka na mostu, nastavljaju se radovi po drugoj građevinskoj dozvoli koja obuhvaća pristupne ceste prije i poslije mosta, na kopnenoj i na pelješkoj strani, od DC8 do DC414 u duljini od 12 kilometara.

Iz Hrvatskih cesta podsjećaju da su u tijek i radovi na dionicama koje se nastavljaju na pristupne ceste mostu, na obilaznici Stona u duljini od 18 kilometara.

Prva od četiri faze ‘Cestovne povezanosti s južnom Dalmacijom’

Pelješki most, ukupne duljine s upornjacima od 2.440 metara, izgradio je kineski konzorcij China Road and Bridge Corporation, koji je postao dobio na natječaju 2018. godine, ponudivši 2,081 milijarde kuna bez PDV-a, s rokom dovršetka radova od 36 mjeseci. Gradnja je službeno počela 31. srpnja 2018. godine, kada je izvođač uveden u radove. Očekuje se da će most skupa s pristupnim cestama biti otvoren za promet u lipnju 2022. godine, prije početka glavne turističke sezone.

Pelješki most prva je od ukupno četiri faze projekta “Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom” za čije je sufinanciranje Europska komisija odobrila 357 milijuna eura bespovratnih sredstava ili 85 posto prihvatljivih troškova.

Naime, ukupna vrijednost projekta je 526 milijuna eura s uključenim PDV-om, a vrijednost prihvatljivih troškova 420 milijuna eura, od čega se sredstvima Europske unije sufinancira 85 posto, dakle 357 milijuna eura. Europska unija financira i popratnu infrastrukturu: pristupne ceste, tunele, dodatne mostove i vijadukte kao i obilaznicu Stona.

Izvor: Telegram.hr/ FOTO: Milan Sabic/PIXSELL

Izvorni autor: Katarina Knežević/Telegram.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.