ZBOG KORONE NEĆE BITI BLAGOSLOVA PO KUĆAMA? “Dočekajte nas s maskom i uz distancu”

27.11.2020. 20:48:00

Dok su neke župe u Splitsko-dalmatinskoj županiji već objavile način i vrijeme tradicionalnog božićnog blagoslova obitelji, iz splitskih župa još nije precizirano kako će se ova tradicija provoditi s obzirom na aktualne epidemiološke mjere, piše Slobodna Dalmacija

Iz Nadbiskupskog ordinarijata Splitsko-makarske nadbiskupije rečeno im je kako se razmatraju tri moguća modela. Obično bi se svećenici u ovo doba našli u sklopu Adventske rekolekcije u Vepricu, no ove godine to nije moguće, pa se susreti svećenika održavaju u dekanatima u malim grupama gdje nazoči nadbiskup i pastoralni vikar, a po mogućnosti i nadbiskup koadjutor i generalni vikar.

– Razgovara se o tri modela u pogledu blagoslova obitelji: onaj prvi, tradicionalni model, gdje župnik posjećuje obitelji u njihovim domovima, s njima moli i blagoslivlja ih, koji po svoj prilici neće biti moguć, jer ne bi bilo ni razborito da svećenik hoda iz kuće u kuću posjećujući dnevno određeni broj ljudi te potencijalno prenosi virus.

NOVE PRILAGODBE

Drugi model bi bio da župe naprave rasporede po određenom ključu, primjerice po kvartovima, ulicama ili ulazima, gdje bi vjernici u manjim skupinama dolazili na svetu misu, svećenik bi blagoslovio vodu kojom bi poslije obitelji blagoslovile svoje domove. I ovaj model će ovisiti o mjerama koje budu na snazi, a koje se odnose na dopušteni broj nazočnih.

Za treći model smo pripremili jednu malu preklopnicu s obredom blagoslova obitelji, koji bi zajednički slavili članovi obitelji bez nazočnosti svećenika.

Naglašavamo da je smisao blagoslova obitelji zajednička molitva i posjet svećenika njegovim vjernicima u njihovim domovima. To je jedini ispravni način života župne zajednice – poručuju iz Ordinarijata, uz napomenu kako nove prilike iziskuju i nova rješenja kojima će se prilagoditi, uz nadu da će se što prije vratiti na tradicionalni posjet župnika obiteljima.

Na susretima svećenika podsjeća se na osnovne i najbitnije mjere: nošenje maske, držanje razmaka, dezinfekciju ruku i prostora, dijeljenje pričesti isključivo na ruku te neokupljanje pjevačkih zborova. Razgovaralo se i o božićnoj ispovijedi za koju se preporučuje da se drži na otvorenom ili u većim dvoranama s fizičkom barijerom. I dalje ostaje stav da se vjeronauk u župama odvija na način kao i nastava u školama.

GOSPA FATIMSKA – PO STAROM

Iz Župe Prečistog srca Marijina – Gospe Fatimske na Škrapama odlučili su se za opciju da ipak pohode obitelji počevši od prvog ponedjeljka Došašća.

– Prilikom tog pohoda očekujemo da nas dočekate s maskom, bez rukovanja i uz distancu. Dakako, i mi ćemo se držati svih epidemioloških mjera. Ako netko želi, obitelj možemo blagosloviti i s vrata stana/kuće, bez ulaska.

Jednako tako, ako netko misli da svojim dolaskom ugrožavamo zdravstvenu sigurnost obitelji, ne mora nas primiti. Razumijevanje je kršćanska vrlina. U tom slučaju vašu obitelj i stan/kuću možemo blagosloviti bilo kad tijekom godine. Odgovornost mora biti na prvom mjestu – napisao je župni upravitelj don Ante Žderić, uz poruku vjernicima da ne nasjedaju na različite teorije zavjere oko nastanka COVID-a 19.

Vjerniku mora biti strano svako suprotstavljanje rezultatima znanosti, osobito medicinske, kao i protivljenje propisanim zdravstvenim mjerama. Vjera podrazumijeva znanost i bio bi teški grijeh nijekati znanstvene spoznaje – smatra don Ante.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:google

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.