Zbog nedostatka dokaza oslobođena trojica pripadnika vojske tzv. SAO Krajine

15.11.2022. 10:53:00

Županijski sud u Zagrebu oslobodio je u ponovljenom postupku zbog nedotatka dokaza trojicu pripadnika vojske tzv. SAO Krajine koji su bili optuženi za ratni zločin nad zarobljenim pripadnikom hrvatske policije Šefikom Pezerovićem u srpnju 1991. na Baniji.

Zagrebački sud je oslobodio Mirka Ćurčiju, Milenka Milkovića i Momčila Buinca nakon što je Vrhovni sud ukinuo osuđujuću presudu istog suda na osam godina zatvora svakome.

Postupak protiv Ćurčije je obustavljen jer je preminuo za vrijeme trajanja postupka, dok su Milković i Buinac oslobođeni krivnje zbog nedostatka dokaza.

U obrazloženju presude sutkinja Jadranka Kos je kazala da je Vrhovni sud ukinuo presudu koja se temeljila na iskazu preminulog svjedoka pa nije bilo mogućnosti za izvođenje tog dokaza.

– U ponovljenom postupku sudsko vijeće je zaključilo da ne postoji ni jedan iskaz svjedoka niti materijalni dokazi koji bi povezali optuženike s kaznenim djelom koje im se stavlja na teret, dodala je.

Optuženicima se stavljalo na teret da su 27. srpnja 1991. kao pripadnici oružanih postrojbi tzv. SAO Krajine, nakon što je otprije pravomoćno osuđeni Jablan Kejić u Kuljanima zarobio ranjenog pripadnika MUP-a RH Šefika Pezerovića, tukli zarobljenika, unijeli ga u prtljažnik automobila i odvezli do livade u Zrinu gdje su ga ubili vatrenim oružjem.

Jablan Kejić je na Županijskim sudom u Sisku, u rujnu 2011. proglašen krivim i osuđen na sedam godina zatvora.

Vrhovni sud preinačio je odluku prvostupanjskog suda u odluci o kazni pa je Kejića osudio na pet godina. Tada je postupak protiv Kejića razdvojen od suđenja ostalim optuženicima.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:Ilustracija/zatvor

Izvorni autor: I.Z./HRT/Hina/Priznajem.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.