Zelenski predstavio ukrajinski plan pobjede: Ima pet točaka, neki dijelovi tajni

16.10.2024. 19:15:00

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski predstavio je ukrajinski plan pobjede o kojem se mnogo raspravljalo, iako su neki dijelovi ostali povjerljivi.

Prijedlog se sastoji od pet točaka: pozivnica za članstvo u NATO-u, obrambeni aspekt, odvraćanje od ruske agresije, gospodarski rast i suradnja te poslijeratna sigurnosna arhitektura.

Plan uključuje tri tajna dodatka koja su podijeljena s međunarodnim partnerima. David Arakhamia, parlamentarni čelnik vladajuće stranke, rekao je da će povjerljivi dijelovi biti predstavljeni čelnicima frakcija, piše Kyiv Independent.

“Ako se plan podrži, možemo okončati rat najkasnije sljedeće godine”, rekao je Zelenski u parlamentu u nazočnosti vrhovnog zapovjednika Oleksandra Sirskog, šefa vojne obavještajne službe Kirila Budanova i zapadnih diplomata.

Poziv Ukrajini za članstvo u NATO

Poziv Ukrajini za članstvo u NATO-u našao se na vrhu liste. Kijev je predao zahtjev za pridruživanje u rujnu 2022., ali još nije dobio jasan signal od saveznika.

“Razumijemo da je članstvo u NATO-u stvar budućnosti, a ne sadašnjosti”, rekao je Zelenski, ali je dodao da bi pozivnica ponuđena odmah pokazala ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu pogrešku “njegovih geopolitičkih proračuna”.

“Mi smo demokratska nacija koja je dokazala da može zaštititi naš zajednički način života.”

Rat na ruskom teritoriju

Drugi članak naglašava potrebu prenošenja rata na ruski teritorij, kao što je bilo tijekom prekograničnog upada Kurska pokrenutog početkom kolovoza. Time će se spriječiti stvaranje mogućih “tampon zona” na ukrajinskom teritoriju.

Ova stavka također poziva na ukidanje ograničenja na udare dugog dometa u Rusiji, dodatne isporuke dugometnih sposobnosti i potporu Zapada u obaranju ruskih projektila i dronova iznad Ukrajine. 

Dodatna potpora u izgradnji ukrajinskih kopnenih snaga, protuzračne obrane, ulaganja u obranu, obavještajna pomoć i druga vojna pomoć pomoći će ojačati Ukrajinu i odvratiti rusko stanovništvo od njihove “ideologije rata”, rekao je predsjednik.

Odvraćanje od ruske agresije

Treća točka odnosi se na nenuklearno odvraćanje, čiji će dio ostati klasificiran. Ukrajina predlaže “sveobuhvatni nenuklearni strateški paket odvraćanja na svom teritoriju” koji bi zemlju zaštitio od buduće agresije.

Članak je detaljno objašnjen čelnicima SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva, Njemačke, Francuske i Italije.

Prirodni resursi

Četvrti dio bavi se ukrajinskim korištenjem svojih prirodnih resursa, kao što su uran, titan i litij, koji predstavljaju potencijal gospodarskog rasta za Kijev i EU. Ukrajina nudi poseban sporazum o zajedničkom ulaganju i korištenju tih resursa s EU-om i SAD-om.

Dio nadalje poziva na jačanje međunarodnih sankcija protiv Rusije kako bi se potkopala njezina sposobnost da izdrži svoju agresiju.

Ovaj četvrti odjeljak također sadrži klasificirani odjeljak koji je podijeljen sa zapadnim partnerima.

Poslijeratna arhitektura

Peti dio odnosi se na poslijeratnu sigurnosnu arhitekturu Ukrajine. Zelenski je rekao da se Kijev može pohvaliti velikom i iskusnom vojnom silom koja može ojačati NATO i sigurnost europskog kontinenta.

“Ako se partneri slažu, nakon rata predviđamo zamjenu određenih američkih vojnih kontingenata stacioniranih u Europi ukrajinskim jedinicama”, rekao je predsjednik.

“Ako Putin postigne svoje sulude geopolitičke, vojne, ideološke i ekonomske ciljeve, to će stvoriti neodoljiv dojam za druge potencijalne agresore, posebno u regiji Zaljeva, indo-pacifičkoj regiji i Africi, da ratovi agresije mogu biti isplativi za i njih”, rekao je predsjednik zastupnicima.

Zelenski je istaknuo da Putinova “koalicija kriminalaca” sada uključuje Sjevernu Koreju, koja je osigurala ne samo oružje, već i osoblje za ruske tvornice i vojsku.

“Ovo je zapravo sudjelovanje druge države u ratu protiv Ukrajine na strani Rusije.” Predsjednik je istaknuo i potporu Irana i Kine.

“Moramo provesti plan pobjede kako bismo prisilili Rusiju da bude na mirovnom samitu i spremna okončati rat.”

Izvor: n1/Foto: REUTERS/Andrii Nesterenko

Izvorni autor: N1 Info

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.