Zlatko Dalić: ‘Od večeras neće biti lutanja i zabluda‘

08.09.2020. 10:39:00

Izbornik Hrvatske prije utakmice s Francuzima, a nakon poraza od Portugalaca, vrlo odlučnog glasa

Zlatko Dalić najavio je da će protiv Francuske igrati drugačije, izmijenit će sastav i dati šansu nekim novim igračima. Što će nam to večeras ponuditi izbornik?

- Imamo određenih problema s ozljedama, upitni su pojedini igrači, vidjet ću točno što i kako napraviti. Sigurno je da ćemo promijeniti nekoliko stvari u postavi i probati nešto drugačije. Moramo još nekim igračima dati šansu da i njih vidimo. Korist ove utakmice bit će nam da sve vidimo, da više ne lutamo, da nismo u nekakvim zabludama, da dobijemo odgovor tko na koji način može odgovoriti zahtjevima reprezentacije. Ovaj trenutak nije ni lak ni jednostavan, zahtijeva veliku odgovornost s moje strane i strane igrača da odigramo dobro. Tko to ne može pratiti, tko nije u stanju biti odgovoran i ne prepasti se šanse u reprezentaciji, ja to moram riješiti - kazao je izbornik u ponedjeljak.

Bez energije i agresije

Sugerira li to - tko se s ove akcije vrati s minusom neće više biti pozivan? U nedjelju je napravio sastanak s momčadi.

- Rekao sam im što je u Portu bilo loše, da nismo bili agresivni, nismo bili pravi. To je ono što im zamjeram, ali s druge strane ja sam odgovoran i na meni je da sa stožerom vidim kako dalje.

Kad se trebaš vaditi nipošto ne želiš da to bude protiv svjetskog prvaka, a Hrvatska se nakon jada na Dragau dovela u poziciju da iskupljenje traži na Stade de Franceu. Čeka li nas pakao, moramo li se opskrbiti apaurinima ili će ekipa koja izađe na teren pokazati karakter svjetskih doprvaka?

- U Portu smo odigrali zaista lošu utakmicu, cijela momčad. Razočaralo me je što nije bilo energije i agresije. U prvom poluvremenu napravili smo tek tri prekršaja, u drugom četiri, sve skupa sedam. To je jako malo i premalo za takvu utakmicu. Shvatio bih da smo pali nakon sedamdesete minute, da nismo mogli trčati, pokrivati i biti blizu protivničkih igrača, ali mi smo već nakon deset minuta bili u toj fazi. Portugal je bio puno bolja momčad, dobio nas je kroz igru, pas, suradnju, trčanje. Mi nismo mogli na to odgovoriti ni u kojem segmentu, još smo na kraju dobro i prošli. Naravno da sam razočaran tom utakmicom iako sam govorio i tijekom priprema da shvaćam i vidim kako nećemo biti pravi. Ipak, očekivao sam da ćemo pružiti jači otpor - komentirao je izbornik.

Na pitanje što ga je najviše pogodilo, kazao je:

- To što se nismo ni pokušali suprotstaviti. Što nismo barem agresijom odgovorili na njihovu kvalitetu. Nema opravdanja da nismo spremni i u prvenstvu jer nisu ni oni. I njihovi igrači su došli s odmora, ali su pokazali puno više želje, energije i agresivnosti. Dobili su nas kroz nogomet. Igrali su najjednostavnije, pas igru, lopta je samo išla. Trčali su, otvarali se, ulazili u prazan prostora, a mi nismo pokrivali. Nismo bili skupa, a samo sam to tražio od igrača. Da moramo biti disciplinirani, odgovorni i u svojem prostoru čuvati pozicije te pomoći jedan drugome. A to nismo radili.

Optimist sam

Moramo li nakon viđenoga biti zabrinuti za budućnost reprezentacije kad jednom odu dugogodišnji nositelji igre?
- Optimist sam. Ne možemo nakon jedne ili dvije utakmice govoriti o hrvatskoj budućnosti i igračima. To su dobri nogometaši, nadam se da je to bio loš dan. Prerano je suditi o onome što će biti kasnije. Nisam pesimist, uvijek sam optimist.

Zamjerate li nešto sebi u pripremi utakmice i cijele ove akcije iz koje ste oslobodili Modrića i Rakitića, a nije igrao ni Vrsaljko kojeg ste nakon Porta poslali kuću u Madrid?

- Ja sam odgovoran za rezultat, ja sam taj koji je odabrao i ekipu i taktiku. Cijelu tu priču sam vodio. Mogao sam jednostavno reći Luki, Rakitiću, Perišiću, Brozoviću i Vrsaljku - igrajte! I gotovo. Na taj način skinuo bih sa sebe cijelu odgovornost. Ali ako vjerujem i ovim drugim igračima, ukoliko sam im dao podršku, tražim od njih da preuzmu odgovornost i da se ne boje. Kad se ja ne bojim uzeti rizik, ne moraju ni oni. Ali, što je tu je. Shvaćam sve, i da su svi razočarani, idemo dalje. Korak po korak. Puno je novih stvari i to će biti dobro.

Kako protiv Francuske?
- Utakmica s Portugalom djeluje na nas i cijelu tu našu priču, na samopouzdanje i sve ostalo, ali moramo pokušati popraviti što se može i pokazati da je to bio samo loš dan.

Koliko se promijenio odnos snaga u odnosu na moskovsko finale?
- Ne mogu govoriti o odnosu snaga jer ne znam njihovu snagu, ne znam njihovu kvalitetu, tko će igrati. Čeka nas još jedna teška i zahtjevna utakmica u kojoj moramo popraviti ovaj loš dojam i tome se nadam. Prije svega da ćemo biti puno bolji i kvalitetnije odgovoriti, što se tiče trke i agresije. Najveći je problem što u ovakvoj situaciju u kakvoj jesmo, sad imamo i svjetske prvake u gostima, nakon europskih. Francuzi su momčad koja igra malo drugačije nego Portugal. Nema toliki posjed lopte, ali ima kvalitetu brzog otvaranja i tranziciju. To moramo spriječiti. Ne mogu donositi sudove o odnosu snaga, gledamo sebe. Kazao sam prije i ponavljam da me ništa neće pokolebati u onome što radim. Znam što mi je cilj, što želim, da kroz Ligu nacija izvučem maksimum od igrača i da za ubuduće imam jasnu sliku koga zvati, a koga ne zvati.

Nakon potpisa ugovor s HNS-om kazali ste da ćete biti izbornik dok bude rezultata. Što ako se zaredaju porazi?

- Naš cilj je Europsko prvenstvo - poručio je Dalić.

Dogovor s Vrsaljkom oko neigranja

Zašto Vrsaljko nije ostao s momčadi i za Pariz?
- Još u Zagrebu smo se Šime i ja dogovorili da će nakon Porta otići u Madrid, zaključili smo da nije spreman za tako teške utakmice. Bio bi preveliki rizik da igra. Vratio se u klub, a veliki je pomak što je uopće bio s nama.

Ako hoćeš postati pravi igrač, onda moraš igrati takve utakmice

Kako će se Porto odraziti na status mlađih igrača koji su igrali u toj utakmici?
- Njihov je peh što su dobili šansu baš u ovakvim susretima, to nisu ni Malta niti Andora, nego Portugal i Francuska. Opet, ako hoćeš postati pravi igrač i standardan u reprezentaciji, moraš igrati takve utakmice. To je ono što tražim, da se u najjačim susretima vidi gdje smo i što smo, a ne protiv slabijih. Iako, njihov je peh što se poklopilo da je početak sezone i da su vrhunski protivnici.

Izvor: sportske.jutarnji.hr/Foto: FRANCK FIFE/AFP

Izvorni autor: Dražen Antolić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.