ZLATKO ODGOVORIO SANJI: Na pogrebu ‘Pavelićevom zamjeniku’ 1936. okupilo se 100. 000 ljudi

28.02.2020. 12:00:00

Saborski zastupnik i predsjednik stranke Blok za Hrvatsku Zlatko Hasanbegović odgovorio je novinarki portala Telegram Sanji Modrić koja je su tekstu čudi “Kako usred Zagreba, godinama stoji spomen ploča Pavelićevom zamjeniku, ‘neustrašivom borcu za NDH’.”

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

“PATROLA POLITIČKE POLICIJE u obličju Sanje Modrić na jednome je zagrebačkom zidu ustanovila novu diverziju protiv socijalističke i samoupravne Jugoslavije.

Nije to spomen-ploča drugu Aleksandru Rankoviću-Leki koja se desetljećima kočoperi pred očima zagrebačkih srednjoškolaca, nego je riječ o spomen-ploči Stjepanu Javoru, istaknutome pravaškom političaru, predsjedniku Građanskoga kluba Hrvatske stranke prava i zagrebačkome oblasnom zastupniku.

Skupa s nekoliko desetaka (!) hrvatskih omladinaca i intelektualaca, Javor je uhićen u jesen 1929. godine. Bio je među onima koji su, na zgražanje hrvatske i europske javnosti, strahovito mučeni te u proljeće 1931. izvedeni pred zagrebački Sudbeni stol kao delegirano sudište po odluci Državnoga suda za zaštitu države, zloglasne institucije jugoslavenskog režima.

Kao i dvojica osuđenih na smrt na tom procesu (Marko Hranilović i Matija Soldin), na sudu je izjavio da se smatra državljaninom zarobljene Hrvatske.

Hranilović i Soldin su obješeni 25. rujna 1931., a Javor je otpremljen na izdržavanje 20-godišnje kazne najprije u Lepoglavu, a potom u Srijemsku Mitrovicu, gdje je 27. ožujka 1936. i umro od posljedica mučenja i bolesti. Na njegovu se je sprovodu okupilo, računa se, oko 100.000 ljudi.

Uz pristanak dr. Vladka Mačeka i vodstva HSS-a, pokopan je u mirogojskim arkadama pored Stjepana Radića.

Budući da novojugoslavenska politička policija Javoru i danas predbacuje da je surađivao s Antom Pavelićem, potrebno je taj prijedlog proširiti, pa sa zemljom sravniti i Radićev grob – kao što su tzv. antifašisti sravnili desetke tisuća grobova – te svagdje izbrisati spomen ne samo Mačeka, koji je za Javora objavio sažalnice i slavio ga u stranačkim publikacijama poput Hrvatskog dnevnika i Evolucije, nego i desetaka drugih političara i intelektualaca koji su s Pavelićem surađivali, poput Milana pl. Šufflaya i Ante Trumbića. Jer, što kažu Titovi pioniri: sve je to ista hrvatska bagra!”, napisao je Hasanbegović i uz post objavio fotografiju s Alaje velikana na Mirogoju koja svjedoči da je Javor pokopan uz Radića, Mačeka, Krnjevića i Šufflaya.

Izvor: Maxportal/Foto:n1 ss

Izvorni autor: M. Marković

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.