Znoj, prašina i čelik: Tigrovi na vrhuncu obuke

09.07.2024. 15:52:00

Na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” nedavno je održana vježba pod nazivom “TIGAR 24”, s ciljem testiranja operativnih sposobnosti ojačane 3. mehanizirane satnije, 1. mehanizirane bojne “TIGROVI”. Ova vježba predstavlja vrhunac petomjesečnog obučnog ciklusa koji je obuhvatio sve, od temeljnih vojničkih vještina do taktičkih operacija na razini voda i satnije, prenosi Dnevno.hr

Dnevni i noćni napadi

Primarni cilj vježbe bio je ocjenjivanje mehanizirane satnije s pionirskom desetinom u taktičkim napadnim aktivnostima danju i noću. Sekundarni cilj uključivao je uvježbavanje Zapovjedništva bojne u pripremi i provedbi taktičkih napadnih i obrambenih aktivnosti, sve u skladu s misijom bojne.

Kruna obučnog ciklusa

“Vježba na zemljištu Tigar 24 kruna je našeg obučnog ciklusa koji je intenzivno trajao zadnjih pet mjeseci,” izjavio je natporučnik Vlado Kordić, zapovjednik ocjenjivane satnije. “Od temeljnih vojničkih vještina do uvježbavanja funkcioniranja voda i satnije u operativnom području, sve obučne aktivnosti provode se u svrhu ispunjenja naše misije, a to je prije svega zaštita suvereniteta Republike Hrvatske.”

Spremnost za sve konvencionalne operacije

Kordić je naglasio kako ovakve vježbe pokazuju spremnost Hrvatske vojske za provedbu svih konvencionalnih operacija. “Sve što radimo, radimo kako bismo ispunili zahtjeve NATO-a i osigurali da naša vojska bude spremna za svaki zadatak,” zaključio je Kordić.

Vježba “TIGAR 24” tako je potvrdila visoku razinu obučenosti i operativne spremnosti hrvatskih snaga, demonstrirajući njihovu sposobnost da brzo i efikasno odgovore na sve izazove koji se mogu pojaviti u modernom vojnom okruženju.

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: Dražen Šemovčan Šeki/Foto: snimka zaslona/YouTube

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.