'Zoran će se vratiti za koji dan'

06.04.2021. 19:41:00

NE MORA ŽURITI Zoran Mamić je u Emiratima. Još nije dobio poziv za odsluženje kazne, a njegov odvjetnik tvrdi da se uskoro vraća u Hrvatsku

Kako bi Zorana Mamića mogli pozvati na izvršenje kazne zatvora od četiri godine i osam mjeseci, Županijski sud u Osijeku, koji je donio prvostupanjsku presudu, prvo mu mora službeno uručiti odluku Vrhovnog suda.

Uobičajeni je postupak da se presuda dostavlja na adresu prebivališta, no kako je Mamić u inozemstvu, upitno je hoće li mu je moći uručiti na taj način. Druga mogućnost je objava presude na oglasnoj ploči suda, čime se smatra da je stranka obaviještena. Nakon što Zoranu Mamiću, na jedan ili drugi način, uruče presudu Vrhovnog suda, spis se šalje sucu izvršenja Županijskog suda u Zagrebu. Sudac tad piše rješenje o upućivanju na izdržavanje zatvorske kazne, koje se ponovno treba uručiti osuđeniku.

On tad može zatražiti i odgodu odlaska na izvršenje kazne ako za to ima zakonske osnove. Ako mu zagrebački sud ne uspije uručiti rješenje jer nije dostupan ili se nalazi u inozemstvu, spis se vraća na onaj sud koji je donio prvostupanjsku presudu, odnosno Županijski sud u Osijeku, koji dalje postupa te može naložiti izdavanje tjeralice.

Mamić, iako je pravomoćno osuđen, mogao je bez problema napustiti zemlju. Iz osječkog suda poručuju da od njih nitko nije zatražio nikakvu zaštitnu mjeru u odnosu na Mamića poput, primjerice, oduzimanja putovnice, a sud nema ovlasti donijeti mjeru bez prijedloga. Zoran je, nakon što je bio kod brata Zdravka u BiH, 26. ožujka otputovao u Dubai. UAE nema ugovor s RH o izručenju osuđenih osoba, a posebice ako su uz to i njihovi državljani. Zoran je kao nogometni trener u toj zemlji ostvario izniman uspjeh pa su ga željeli za izbornika reprezentacije. Zoran će se uskoro vratiti, kaže njegov odvjetnik Mijo Golub.

Izvor: 24sata/ Foto: 24sata

Izvorni autor: Vilim Cvok, Helena Tkalčević/24sata

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.