KAKO MALENICA ŽELI UREDBOM OTPISATI DUGOVE NA ZAHTJEV ANJE ŠIMPRAGE

30.11.2021. 17:09:00

Kako smo već pisali, u Saboru Republike Hrvatske, saborska zastupnica Anja Šimpraga, podnijela je pitanje, odnosno tražila da se nacionalnoj manjini koju zastupa oprosti plaćanje sudskih troškova oštećenih ratnih zločina, a koje su izgubili u postupku. Citiramo: “Moje pitanje vezano je za plaćanje sudskih troškova oštećenih ratnim zločinima. Kao što sam već govorila, umjesto da kao civilna žrtva rata ostvarite satisfakciju pred nadležnim tijelima RH zbog činjenice da su vam roditelji ubijeni u ratu, vi ste na određen način višestruka žrtva jer ste izgubili spor i dužni ste platiti troškove postupka koji nisu zanemarivi."
Koliko drugih osoba je izgubilo sporove i jesu li tražili povrat sudskih pristoji i postavlja se pitanje, tko uopće zna za ovu Uredba o kriterijima, mjerilima i postupku za odgodu plaćanja, obročnu otplatu duga te prodaju, otpis ili djelomičan otpis potraživanja (vjerojatno je ministar mislio na ovu Uredbu, tražeći nismo naišli na nešto drugo). A pošto je Uredba o istom odlučuje sama Vlada. Postoji i Zakon o sudskim pristojbama. Pa tako, pod okriljem, moramo spomenuti Zakon o općem oprostu, gdje se napravila tvornica od agresorske okupatorske vojske do bezbroj civila. Mnogo njih bi trebali sjesti na optuženičku klupu, ali im je Zakon omogućio da budu civili i ne odgovaraju za ništa, već kao takvi koriste priliku za tužbe protiv Republike Hrvatske.
I ovo bi prošlo, ako već nije, ispod radara, da se Milorad Pupovac nije okomio na hrvatskog generala Željka Sačić, pa je na vidjelo izašao i ovaj zahtjev Anje Šimprag.
Pitanje je, a pošto saborska zastupnica zna za tu uredbu, je li već u primjeni koji povrat, jer koalicijski partneri si moraju potpomagati. Vrijedi li ovo i sudske troškove koji se naplaćuju hrvatskim braniteljima i civilnim stradalnicima Domovinskog rata.
Odgovor aktualnog ministra pravosuđa, gdje ovih dana sve "gori", bio je:
“Postoji uredba Vlade koja propisuje postupak otpisa tražbine po osnovi parničnih troškova, dakle ta uredba propisuje pravila po kojima se mogu otpisati potraživanja u svakom konkretnom predmetu. Što se tiče konkretnih predmeta, u ovom trenutku nemam podatke o kojem broju predmeta se radi, budući da je isto u domeni sudbene vlasti, međutim stav je i Ministarstva pravosuđa i Ministarstva financija da se revidiranjem i analizom tih troškova i sudskih postupaka treba vidjeti izmjena konkretne uredbe. Revidirat ćemo ne samo sudske troškove, već i samu uredbu”, odgovorio je Malenica.

Sam se možemo konstatirati gdje ima vatre ima i dima.

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: Dražen Šemovčan Šeki/Foto: fah

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.