Nakon 22 godine podignuta optužnica za zločine nad Hrvatima u Briševu

23.12.2014. 16:17:44

TUŽITELJSTVO Bosne i Hercegovine u utorak je podignulo optužnicu protiv ratnog načelnika policije u Sanskom Mostu Mirka Vručinića kojega tereti za progon i ubojstva velikog broja civila hrvatske i bošnjačke nacionalnosti te uništavanje njihove imovine. Vručinić (67) među ostalima je optužen i za zločine počinjene u hrvatskom selu Briševu u blizini Prijedora u kojem su paravojne i policijske postrojbe bosanskih Srba u srpnju 1992. godine ubile 68 hrvatskih civila. Sve zgrade u tom selu pri tom su potpuno spaljene i opljačkane. Za taj zločin do sada nitko nije procesuiran a banjolučki biskup Franjo Komarica zbog toga je ranije ove godine osobno intervenirao kod glavnog tužitelja BiH Gorana Salihovića. Optužnica protiv Mirka Vručinića navodi kako je on od travnja pa sve do kraja 1992. godine bio "svjestan sudionik udruženog zločinačkog pothvata" čija su meta bili hrvatski i bošnjački civili s područja Sanskog Mosta i Prijedora uključujući Briševo. Kao član kriznog stožera bosanskih Srba zapovijedao je i koordinirao snagama policijske postaje Sanski Most koje su napale sela Hrustovo, Vrpolje, Stari Majdan, Briševo, Mahala, Otoke, Begići, Kenjari, Trnava kao i gradsko područje Sanskog Mosta. 256 svjedoka Pri tom je više tisuća žrtava bilo nezakonito zatočeno, mučeno i zlostavljano u objektima koje je kontrolirala policija a najmanje 50 žrtava je ubijeno. Među onima koji su zatočeni više stotina žrtava bilo je mučeno, brutalno premlaćivano, zlostavljano na ponižavajuće načine i držano u nečovječnim uvjetima što je prouzročilo smrt većeg broja zatočenika. Oko tisuću zatočenih žrtava prebačeno je u logor Manjaču a s područja Sanskog Mosta prisilno je protjerano više od dvadeset tisuća nesrba. Tužiteljstvo BiH predložilo pozivanje 265 svjedoka optužbe kojima će dokazivati Vručinićevu krivnju. Optužnica protiv Mirka Vručinića spada u predmete koje je na procesuiranje Tužiteljstvu BiH ustupilo tužiteljstvo Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY). Izvorni članak možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.