NE DOPUSTIMO DA BRANITELJ UMRE U MUKAMA: Samohranom ocu troje djece prijeti smrt gušenjem!

29.07.2014. 10:01:37

Na samom kraju ALS utječe na žvakanje, gutanje, govor i disanje. Posljednji prestaju funkcionirati mišići gutanja pa oboljeli umiru od posljedica gušenja. Hrvatska se javnost bolje 'upoznala' s ovom bolešću preko mladog Kristijana Horvata čija je mama Slavica tražila financijsku pomoć za njegovo liječenje u kineskom ReLife International Centru.

Ivo Krolo je 47-godišnji profesor psihologije, vrsni psihoterapeut, policijski službenik i dragovoljac Domovinskoga rata kojemu je prije otprilike godinu i pol dana dijagnosticiran smrtonosni ALS, amiotrofična lateralna skleroza. Ovom okrutnom bolešću onemogućen mu je rad i normalan život. Kako nevolja nikada ne dolazi sama, prije mjesec dana u 44. godini tragično mu je preminula žena. Krolo je sada samohrani otac troje djece o kojoj mora, a ne može brinuti.

Bolest koja ga je snašla stravična je. Smrt nastupa u rasponu od 2 do 5 godina od trenutka uspostavljanja dijagnoze. Jedni od prvih simpoma su trzaji u mišićima, slabosti u rukama ili nogama te nerazgovjetan govor. Napretkom bolesti mišići postanu progresivno slabiji dok ne dođe do paralize. Na samom kraju ALS utječe na žvakanje, gutanje, govor i disanje. Posljednji prestaju funkcionirati mišići gutanja pa oboljeli umiru od posljedica gušenja. Hrvatska se javnost bolje 'upoznala' s ovom bolešću preko mladog Kristijana Horvata čija je mama Slavica tražila financijsku pomoć za njegovo liječenje u kineskom ReLife International Centru koji se nalazi u Pekingu. Prije nepokretni Kristijan je nakon tretmana presađivanja matičnih stanica iz fetusa pupkovine prohodao. S istog tretmana se uskoro vraća i Štefanija Hajster koja je u Kinu otputovala nepokretna, a sada može, doznajemo, pomaknuti nogu. Kineski liječnici matičnim stanicama popravljaju oštećene živčane stanice i jačaju imunološki sustav.

Kroli se trenutno pruža cjelodnevna skrb jer je gotovo potpuno paraliziran i nalazi se u invalidskim kolicima. Može još gutati, disati, oslabljeno govori. Prvi simptom bolesti, slabost u desnoj šaci, pojavio se krajem 2012. Liječnici su tada sumnjali tek na ukliještenje živca, a on je nastavio normalno raditi sve dok mu se zdravstveno stanje nije počelo pogoršavati. U sedmom je mjesecu prošle godine, otkriva Krolo, počeo šepati, pa je zatražio hospitalizaciju na zagrebačkom 'Rebru' na odjelu neurologije.

- Nakon petodnevnih pretraga, liječnica je ušla u sobu i poslala me doma kazavši mi da imam ALS. Nisam u tom trenutku ni znao što je to – rekao je Krolo.

U devetom mjesecu dijagnoza mu je potvrđena. Sada pije Rilutek, jedini lijek koji je odobrila ''Food and Drug Administration'', a usporava progresiju bolesti tako što smanjuje razinu glutamata, važnog neurotransmitera u mozgu. Lijekom se život može produžiti za prosječno tri mjeseca.

Ivo Krolo zaslužuje svu pomoć svojih sugrađana. Od 1993. je pripadnik MUP-a. Nešto manje od deset godina bio je glavni policijski inspektor kriminalističke policije MUP-a RH. Do oboljenja je predavao forenziku i psihologiju na Policijskoj akademiji u Zagrebu te Svjesnost i stress management na poslovnom učilištu Experta. Bavio se privatno i psihoterapijom s pojedincima, obitelji i grupom. Svojim je psihoterapeutskim pristupom pomogao jako puno ljudi. Sada, stoga, treba pomoći njemu. Liječenje u Kini jedina mu je nada za ozdravljenjem. Svjestan činjenice da mu život izmiče, a da kraj sebe ima troje djece, odlučio je zamoliti sve drage ljude dobroga srca da mu pruže pomoć kako bi u Kini potražio svoju priliku za 'novi život'. Troškovi liječenja i puta kreću se između 300 000 i 400 000 kuna (op.a. točan će se iznos uskoro znati).

Svi ljudi koji su voljni pomoći profesoru Ivi Kroli, samohranom ocu troje djece, novac mogu uplatiti na njegov osobni račun:

Ivo Krolo, Raiffeisen banka, IBAN HR 5924840083115366135

  • Autor: S.Vučković
  • Photo: Facebook
Izvorni članak možete pogledati OVDJE  

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.