Stožer pisao europskim institucijama: "Molimo za razumijevanje sada kada ga već nije bilo 1991."

10.09.2013. 11:08:43

"Skidanje državnih ploča s ćiriličnim natpisima bio je očajnički i zadnji pokušaj, kako bi se ukazalo na nepravdu i na administrativno nasilje, koje je počinila Država.", stoji u priopćenju.

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara u svojim nastojanjima da ukloni dvojezične ploče iz Grada heroja obratio se europskim institucijama. Viviane Reding, Jose Manuel Barroso, Ban Ki-moon, na popisu su onih kojima je apel dostavljen.

U Stožeru objašnjavaju da su nedavni prosvjedi protiv uvođenja ćiriličnog pisma u Vukovaru rezultat brojnih neriješenih problema iz bliske prošlosti. Kažu kako im je namjera informirati javnost EU, relevantne institucije i međunarodnu zajednicu o ozbiljnom kršenju građanskih prava u Hrvatskoj i brutalnom napadu na dignitet građana. Potporu Stožeru daje preko 300 nevladinih udruga i građana.

Naglašavaju kako proces mirne reintegracije u Slavoniji nije završio niti uspio. "Sveopći nedostatak poštovanja i empatije te razumijevanje za osjetljivost međusobnih odnosa uvelike su poremećeni zbog totalnog gubitka povjerenja. To je današnje stvarno stanje suvremenog vukovarskog društva s njegovim podijeljenim zajednicama. Ova socijalno konstruirana stvarnost je sve do danas uvelike manipulirana od strane interesom vođenih lokalnih i nacionalnih političara, a opravdana je kroz velikodušni uvoz različitih politika prava (ljudska prava, manjinska prava, građanska prava). Tranzicijski proces demokratizacije kao što se vidi sada iz slučaja vukovarskih ljudi je orkestrirana od strane svih prijašnjih vlada na način da su žrtvovali volju svoga naroda u zamjenu za ispunjavanje pretpristupnih zahtjeva Europske unije. Zbog toga se svi napori, vokaliziranih od strane građana kroz građanska prava, smatraju kriminalnim i predstavljaju kao šovinizam, nacionalizam i postupcima neciviliziranog i nedemokratskom ponašanja.", stoji u priopćenju Stožera.

Naglašavaju kako na simboličkoj razini jezik predstavlja obilježja velikosrpske agresije i zločina počinjenih u Vukovaru od strane lokalnih Srba i paravojnih formacija uz potporu JNA. Priložili su i fotografiju grafita 'Ponovićemo Ovčaru' na ćirilicu koja je ispisana u Borovu naselju 2012. godine.

Hrvatska Vlada, kažu, daje prioritet politici manjinskih prava pri čemu ne procesuira lokalne počinitelje ratnih zločina. Napominju i kako je Vukovar grad s najvećom nepravilnošću u posljednjem popisu stanovništva.

"Izvoz demokratskih manjinskih prava u postkomunističku zemlju, kao što je Hrvatska, je doveo do stvaranja hiperdemokracije, koja ne prihvaća i ne priznaje činjenicu, da su hrvatski građani samo prije dvadeset godina prošli kroz nametnuti rat, zbog kojih je stvarne posljedice ne samo sjećanja zapravo nemoguće jednostavno izbrisati po nečijem nalogu, kao što su to zahtijevale različite vlade i političari. Skidanje državnih ploča s ćiriličnim natpisima bio je očajnički i zadnji pokušaj, kako bi se ukazalo na nepravdu i na administrativno nasilje, koje je počinila Država.", stoji u priopćenju.

Naglašavaju kako građani Vukovara ne mrze i poštuju prava svakog građanina te kako vjeruju vladavini prava. No, čvrsto vjeruju da je demokracija vladavina naroda i za narod te da je njihova građanska dužnost ispraviti nepravedne zakone, koja zapostavljaju njihova građanska prava.

"Zbog toga, na temelju hrvatskog Ustava, držimo da imamo pravo inzistirati na dijalogu, mirnom životu, međusobnom poštovanju i uvažavanju hrvatskih i srpskih zajednica, kako bi se grad razvio. Vjerujemo, da je to naš jedini put prema razumijevanju i povjerenju. Vukovar je grad u kojem se dogodio genocid, seksualni zločini, memoricid, ekocid, urbicid; sve u okviru jednog šireg scenarija nametnutog rata Republici Hrvatskoj 1991. godine. Mi, građani Vukovara, imamo pravo osjećati, sjećati se i ne zaboraviti. Imamo također pravo stvarati vlastitu budućnost temeljenu na pravdi, istini i moralnim vrijednostima, ali također i u skladu s povijesnom stvarnošću naših sudbina. Vukovar je mjesto posebne državne skrbi i zbog toga treba postati mjestom nacionalnog digniteta, poštovanja i posebnog pijeteta. Mi samo želimo ono što svaka slobodna i demokratska nacija u svijetu ima - pravo i slobodu izabrati sami za sebe ono što mislimo da je za nas najbolje. Vjerujemo da građani Vukovara imaju pravo biti domoljubi i da se ne moraju ispričavati svijetu zbog svojih dubokih domoljubnih osjećaja, kao i pijeteta spram svih naših članova obitelji i naroda, koji su izgubili svoje živote u ratu koji nam je bio nametnut. Zbog toga za većinu vukovarskih građana, grad kao takav je mjesto od posebnog nacionalnog pijeteta te u sebi sadrži glavna obilježja hrvatske kulture i identiteta.  Molimo širu međunarodnu i domaću javnost još jednom za razumijevanje. I to sada, kada već nije bilo razumijevanja za naše patnje 1991. godine.", zaključuju u Stožeru.

Dopis su poslali na adrese Vivian Reding, Jose Manuela Barrosa, Europske komisije, Europskog parlamenta, UNDP-a, UNHCR-a, UN-a...

Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.