04. rujna 1991. – osnovana gospićka 118. brigada

04.09.2023. 15:29:00

Na današnji dan 04. rujna 1991. u Gospiću je osnovana slavna 118. brigada ZNG-a, stožerna vojna postrojba u obrani Gospića i Like. U sjevernom dijelu Like tu ulogu imala je 133. brigada iz Otočca.

Koliko je ova postrojba bila važna u vojnom, toliko je značila iu psihološkom smislu jer je dala nadu Hrvatima Like i Gospića da je obrana grada moguća, pošto je neprijatelj već nadirao u sam grad.

Prvo postrojavanje bilo je postrojavanje malobrojne i vrlo slabo naoružane postrojbe. Osvajanje vojarne u Perušiću deset dana kasnije stvorilo je temelj za punu ustroj i bolju opremljenost brigade.

Kroz 118. brigadu prošlo je 5700 branitelja iz ličkog područja, smrtno je stradao 71, a ranjeno 294 pripadnika.

Prvi zapovjednik brigade bio je general Mirko Norac koji je tada imao 24 godine, a već u rujnu 1991. brojne zasluge u obrani Like.

Obrana Gospića je uz nadljudske napore i žrtve ostvarena i Gospić nikada nije postao „Bogorodičina Palanka“, kako je želio vođa srpskih četnika Vojislav Šešelj.

118 brigada – jezgra buduće 9. gardijske brigade HV-a

01. studenog 1992. godine službeno je od vojnika 118. i 133. brigade formirana 6. gardijska brigada, kasnije 9. gardijska brigada. Za zapovjednika je imenovan pukovnik Mirko Norac, dotadašnji zapovjednik 118. brigade HV-a.

Ova postrojba imala je velike vojne uspjehe već od akcije Maslenica i osvajanja Rovanjske i Jesenice, te Tulovih Greda, pa do akcije Medački džep gdje je Gospić konačno oslobođen od svakodnevnog granatiranja i pogibelji.

Posebnu ulogu 9. brigada imala je tijekom akcije Oluja kada potpuno nadvlada i osramoćuje srpsku vojsku u ovom dijelu Like na izuzetno strateški važnom potezu Ljubovo-Bunić-Udbina-Donji Lapac-granica Hrvatska-BiH.

Postrojavanje veterana 118. brigade prilikom proslave 20 godina utemeljenja:

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: PDN - arhiva/Foto: snimka zaslona/YouTube

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.