05. studenog 1990. – Osnovani legendarni Tigrovi

05.11.2023. 05:11:00

NA DANAŠNJI DAN

Na današnji dan 1990. godine formirana je Jedinica za posebne namjene MUP-a Republike Hrvatske u Rakitju, koja je kasnije prerasla u 1. gardijsku brigadu “Tigrove”. Bila je formirana od dragovoljaca i dijelova Hrvatske policije. U prvoj fazi svoga djelovanja, kao Jedinica za posebne namjene MUP-a “Rakitje”, izvršavale su delikatne vojno-redarstvene zadaće. Iza njih su ostale briljantno provedene akcije poput hvatanja Arkana i drugih terorista. U suradnji s drugim zajednicama za posebne namjene MUP-a RH proveli su povijesnu akciju na Plitvicama koja je u historiografiji zapamčena kao “Krvavi Uskrs”. Daljnjim rastom snaga i postupnim formiranjem Hrvatske vojske uvjetovanim stupnjem agresije na Republiku Hrvatsku, “Tigrovi” postaju 1. A brigada ZNG-a, koju čini šest bataljuna (bojni). Tada su se bojne nazivale prema bazama ili kodnim nazivima i to: Domovinski rat, 2. bojna-Rakitje (kosovi), 3. bojna-Pionirac, po Pionirskom gradu (žune), 4. bojna -Kumrovec pa Petruševac (gavranovi), 5. bojna -Vinica kod Varaždina (oblaci) i 6. bojna – Tomislavac po planinarskom domu na Sljemenu (orlovi).

Tijekom ljeta 1991. godine dio “Tigrova” držao je položaje u Novim Čakovcima, Vukovaru, Dalju, Erdutu, Iloku, Đeletovcima i Tenji. Tijekom 1991. godine “Tigrovi” su sudjelovali iu borbama na novogradiškom i novljanskom ratištu, te su spriječili namjere banjalučkog da se spoje s bjelovarskim korpusom JNA. Štoviše u operaciji “Orkan '91” brigada je imala zapaženu ulogu u oslobađanju okupiranog područja. Sredinom 1992. godine brigada je poslana u deblokadu opkoljenog Dubrovnika. Sve zadatke uspješno su obavili i najjužniji dio Hrvatske potpuno je oslobođen do kraja godine.

Godine 1993. dijelovi brigade sudjeluju u operaciji “Maselnica”, a 1994. godine brigada je uglavnom neaktivna te je taj period proveo u obuci i opremanju. Ipak će ta godina ostati zapamćena kao ona u kojoj je život izgubio jedan od simbola “Tigrova” – heroj Domovinskog rata Damir Tomljanović Gavran. U operaciji “Bljesak”, “Tigrovi” bljesnuli su na njima poznatom terenu zapadne Slavonije, a kruna njihova djelovanja bila je operacija “Oluja”. Važno je napomenuti činjenicu koja se često zaboravlja, a to je da je brigada sudjelovala iu ratnim operacijama u BiH, od operacije “Ljeto '95” do “Južnog poteza”. Tijekom Domovinskog rata ime i važnost “Tigrova” gradilo je oko 11 tisuća pripadnika. U ratnim akcijama Domovinskog rata poginulo je 367 pripadnika Tigrova dok je 1711 ranjeno, a 201 pripadnik je prošao mučilište. Šestorica se još uvijek vode kao nestali, piše vojna povijest

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: PDN - arhiva/Foto: logo

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.