06. siječnja 1991. Zločini srpske vojske – pobuna policajaca srpske nacionalnosti protiv RH

06.01.2024. 09:15:00

Već prije oružane pobune počele su terorističke akcije pobunjenih Srba koji su na hrvatskom teritoriju uspostavili fašističku tvorevinu tzv. SAO Krajinu.

Dana 5. i 6. siječnja 1991. policijske postaje u Kninu, Obrovcu, Benkovcu, Gračacu, Korenici, Donjem Lapcu, Dvoru na Uni, Vojniću i Hrvatskoj Kostajnici otkazale su poslušnost Republici Hrvatskoj, otele policijsko oružje i ušle u sastav tzv. krajinskog Sekretarijata za unutrašnje poslove (SUP).

Već prije toga počele su terorističke akcije pobunjenih Srba koji su na hrvatskom teritoriju uspostavili fašističku tvorevinu tzv. SAO Krajinu.

Odmah nakon prvih slobodnih izbora (svibanj 1990.) ničim izazvana počinje pobuna Srba:

21. svibnja 1990.,  na sjednici SDS u Kninu donesena odluka o istupanju općine Knin iz Zajednice općine Dalmacija i stvara se nova Zajednica općina sjeverne Dalmacije i Like koje obuhvaćaju sljedeće općine: Benkovac, Donji Lapac, Gračac, Knin, Obrovac, Titova Korenica.
30. svibnja 1990.  SDS suspendira odnose s Hrvatskim saborom.
Nakon prvih demokratskih izbora u Hrvatskoj jugoslavenska (srpska) propaganda širi glasine i paniku, stvara i izmišlja incidente te tako priprema srpsko pučanstvo na vojnu pobunu, stvara se osjećaj nesigurnosti i ugroženosti. Sve je organizirano i vođeno iz Beograda. Političke vođe Srba iz Hrvatske odlaze po uputama i podršci u Beograd.

 3. srpnja 1990., 50 pripadnika SUP-a iz Knina šalje otvoreno pismo Saveznom SUP-u gdje odbijaju poslušnost Vlade Hrvatske ne žele nositi nove policijske odore, i odbijaju preimenovanje službe iz “milicije” u “redarstvo”.

25. srpnja 1990.  dolazi do velikog mitinga u mjestu Srb u Lici na kojem je objelodanjena Deklaracija o suverenosti i samostalnosti Srba u Hrvatskoj;

13. kolovoza 1990., Borisav Jović prima u audijenciji u Beogradu srpske izaslanike iz Krajine na čelu s Milanom Babićem. Izaslanstvo traži intervenciju Saveznih vlasti od navodne opasnosti od nove Hrvatske vlasti.

13. kolovoza 1990.,  pojavljuju se prve straže u većinskim srpskim općinama.

16. kolovoza 1990.,  sastanak tajnika unutarnjih poslova općine: Gospić, Zadar, Split i Šibenik s Ministrom unutarnjih poslova u Zagrebu. Donesena odluka da se pokupe arsenali pričuvnog oružja iz pobunjenih općina.

17. kolovoza 1990., specijalci iz zadarskog MUP-a uspjeli su odnijeti količinu automatskog oružja iz benkovačke policijske stanice, dok ova nakana propada u Obrovcu i Kninu intervencijom lokalnog građanstva. Oružje iz arsenala u Obrovcu i Kninu predalo se lokalnom građanstvu tih mjesta, i nastaju prve barikade po lokalnim cestama. U 18 sati Radio Knin prenio je vijest da je proglašeno ratno stanje odlukom Milana Babića. Započinje „balvan revolucija“. JNA je spriječila intervenciju hrvatske policije da uspostavi red temeljem zakona.

18. kolovoza 1990.  započinje nasilna pobuna Srba. Srbi u Gračacu, Obrovcu, Benkovcu, Korenici i drugdje napadaju policijske postaje i uzimaju oružje.

21. rujna 1990. god . Srbi područje svog trenutnog interesa nazivaju  „Srpska autonomna oblast Krajina“  pozivajući se na navodne etničke i povijesne granice koje nikada nisu postojale.

30. rujna 1990. god . „ Srpsko nacionalno vijeće“  proglasilo je  „autonomiju srpskog naroda“  u dijelu Hrvatske s većinskim srpskim stanovništvom.

21. prosinca 1990. godine pobunjeni Srbi osnivaju „Srpsku autonomnu oblast Krajina“  (SAO Krajina).

5. i 6. siječnja 1991. g. policijske postaje u Kninu, Obrovcu, Benkovcu, Gračacu, Korenici, Donjem Lapcu, Dvoru na Uni, Vojniću i Hrvatskoj Kostajnici otkazale su poslušnost Ministarstvu unutarnjih poslova (MUP) RH i ušle u sastav tzv. krajinskog Sekretarijata za unutrašnje poslove (SUP) – organizaciju paradržavne tvorevine tzv. “Krajine”.

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: PDN - arhiva/Foto: PDN

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.