2. REKREATIVNA MARATONSKA BICIKLIJADA „DR. IVAN ŠRETER“

23.08.2020. 11:21:00

Jedan od planiranih ovogodišnjih projekata UHB RH je biciklijada Đurđevac-Pakrac-Lipik, u spomen na domoljuba i mirotvorca Dr. Ivana Šretera.

Zbog ovogodišnjih mjera zaštite od Covida-19, ovaj projekt UHB RH su morali reducirati te na komemoraciju pozvati samo predstavnike dijela braniteljskih udruga te pojedinaca iz političkih i društvenih krugova. Predstavnici udruge se nadaju da će iduće godine situacija biti bolja i da će ovu svečanost obilježiti sa puno više suradnika, gostiju i uzvanika i ono najbitnije, a to su biciklisti.

U Pakrac i Lipik pristiglo je izaslanstvo Udruge hrvatskih branitelja RH u nazočnosti pomoćnika ministra hrvatskih branitelja Dinka Tandare u pratnji čelnih osoba gradonačelnice Pakraca Anamarije Blažević i gradonačelnika Lipika Vinka Kasane, saborskog zastupnika Željka Sačića, predsjednik pakračkog Gradskog vijeća Miroslava Ivančića i predstavnika braniteljskih udruga s područja Pakraca i Lipika.

Tko je bio Dr. Ivan Šreter i zašto je Udruga hrvatskih branitelja RH odabrala upravo Dr. Ivana Šretera kao simbol komemoracije:

Dosta članova UHB RH je sudjelovalo u borbama na prostoru Pakraca i Lipika tijekom Domovinskog rata.
Dr. Ivan Šreter je bio šef HDZ-a u Pakracu te šef Regionalnog kriznog stožera za zapadnu Slavoniju, bio je najviši rangirani hrvatski dužnosnik koji je izgubio život u Domovinskom ratu. Dr. Šreter je bio čovjek, domoljub, liječnik i mirotvorac koji je smirivao situaciju u Pakracu, koji nije dijelio ljude po nacionalnosti i vjeri, koji je želio da svi budu braća.

Dr. Ivana Šretera su oteli 18. kolovoza 1991. u Pakracu organizatori terorističke pobune iz redova SDS-a (to je prethodnica današnje stranke SDSS).

Dr. Solar, koji je također bio zatočen od strane srpskih terorista, svjedoči je kako zadnji put vidio Dr. Ivana Šretera živog 29. kolovoza 1991. godine. Svjedoči kako mu je rečeno 6.10.1991. da je Dr. Ivan Šreter ubijen, a da će njega pustiti kad budu htjeli.

Veljko Džakula je vodio SDS u Pakracu pa je odgovoran za smrt Dr. Ivana Šretera. Ni danas se ne zna gdje mu je grob!

Iz saznanja branitelja Steve Culeja i Udruge hrvatskih branitelja RH može se saznati da je Dr. Ivan Šreter ubijen u srpskom logoru Bučje gdje su bili zapovjednici Jovo Vezmar, Veljko Džakula i Branko Pavić.

Slavko Degoricija, zamjenik ministra unutarnjih poslova tih dana, te voditelj Izaslanstva za pregovore s lokalnim vlastima Srba i međunarodnim organizacijama, u svojoj knjizi ‘Nije bilo uzalud’ otkriva povezanost Milorada Pupovca sa sudbinom dr. Ivana Šretera.

Sa Pupovcem je dogovoreno oslobađanje Dr. Ivana Šretera u zamjenu za 2 srpska liječnika koja su pritvorena na području Siska zbog prenošenja sanitetskog materijala pobunjenim Srbima. Srpski liječnici su oslobođeni ali Pupovac svoj dio dogovora nije ispoštovao rekavši kako će ga pustiti za nekoliko dana jer nemaju liječnika.

Nakon nekoliko dana se saznalo od predstavnika UNPROFOR-a da je dr. Ivan Šreter likvidiran već više od mjesec dana i da ga nisu koristili kao liječnika već je bio mučen i ubijen.

O Dr. Ivanu Šreteru (hrvatski Gandi) snimljen je dokumentarni film u kojem su Dr. Tomislav Ivančić i don Živko Kustić kazali da Dr. Šreter ima obilježja kršćanskog mučenika - “Čim čovjek postupa prema neprijatelju s ljubavlju on je vrhunski kršćanin i mučenik.”I svi osobni poznavatelji Dr. Ivana Šretera navode kako je on uvijek bio za mir i dijalog.

Mir nije odgovarao jednom dijelu pobunjenih građana srpske nacionalnosti koji su, pod blagoslovom SPC i podrškom vlasti Srbije na čelu sa Slobodanom Miloševićem, pokušali ostvariti umobolan projekt "Velike Srbije".

(izvor: https://portal.braniteljski-forum.com/…/18-kolovoza-1991g-u…).


Fotografije su vlasništvo UHB RH i PDN portala.

Izvorni autor: Autor teksta: Danijel Pedi/PDN/Fotografije: Danijel Pedi/PDN

Autor: