20. srpnja 1991. – Ubojstvo trojice policajaca u Daruvaru - MIROSLAV POLAK, ROBERT ŽILI I IVAN RONČEVIĆ - tužno sjećanje

20.07.2024. 09:22:00

Na današnji dan 1991. godine, u kasnim večernjim satima u samom središtu Daruvara, u ulici P. Svačića iz neposredne blizine ubijeni su policijski službenici PP Daruvar - Roberta Žilija, Miroslava Polaka i Ivana Rončevića, koji su bili u redovitoj ophodnji. 

Robert Žili, Miroslav Polak i Ivica Rončević bili su prve braniteljske žrtve grada Daruvara, a ubojstvo trojice policajaca bio je znak da je rat počeo iu ovom kraju.

Te su noći, 20. srpnja 1991., na ulici Daruvara izašle dvije ophodnje iz policijske postaje. U jednoj ophodnji bila su tri policijska službenika srpske nacionalnosti dok su u drugoj ophodnji bili Hrvat, te po jedan pripadnik talijanske i češke nacionalne manjine.

U kritično vrijeme policijska patrola PP Daruvar koja je obavljala redovnu pozorničku službu na području grada Daruvara u vremenu od 22-06 sati kretala se ulicom P. Svačića. Patrola je bila naoružana službenim pištoljima koje je nosila u futroli. Odmah iza njih, na krajnjoj udaljenosti u istom pravcu kretao se i počinitelj SP, koji im se približio na malu udaljenost te je iz pištolja ispalio dva hica u glavu Miroslavu Polaku, jedan u glavi Robertu Žili, te jedan hitac u tijelo Ivana Rončevića.

Od navedenih hitaca Miroslav Polak i Robert Žili ostali su mrtvu na mjestu događaja, dok je Ivica Rončević smrtno ranjen otišao do parka V. Nazora gdje je pao mrtav.

Počinitelj je nakon toga istim pravcem produžio dalje prema gradu…

Mjesec dana nakon ubojstva trojice policajaca, 19. kolovoza 1991. godine u policijskoj postaji Daruvar izbila je pobuna. Srpski teroristi na kratko preuzeli su kontrolu nad postajom i kao taoce zarobili petoricu svojih kolega mladih policajaca. Iz postaje su uzeli oružje, vozila i sredstva veze te su se odmetnuli u smjeru planine Papuk na pripremljenu lokaciju, a prilikom povlačenja granatirali su središte Daruvara.

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: PDN-arhiva/Foto: PDN

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.