A ONDA SU DOŠLI ARKANOVCI! Grčevito su branili selo, no onda su ušle četničke horde i napravili pokolj

23.11.2022. 22:20:00

Na današnji dan 1991. godine, nakon 157 dana fantastične i nevjerojatne obrane Laslova, u to su selo upali Arkanovci a prema Ivanovcu je u proboj krenulo 257 branitelja i civila  i među njima 27 ranjenika, prenosi 7dnevno .

Probijanje kroz maglovito kukuruzište s ranjenicima na rukama, braniteljima je bilo iznimno teško, kao i činjenica da stari i nemoćni nisu mogli napustiti mjesto. Njihova bojazan bila je opravdana. Šest staraca koji su ostali u Laslovu, Arkanovci su zaklali, a selo u potpunosti uništili.

Nemilosrdnost Arkanovih četnika

Laslovo je do rata bilo međunacionalno selo, pa ga je tko junački branio međunarodni vod sastavljen od ljudi iz cijeloga svijeta. Osim Hrvata i Mađara, obrani Laslova koje je smješteno na pola puta između Vinkovaca i Osijeka, priključili su se američki, slovenski, španjolski i drugi dragovoljci. Upravo zato, ova je linija mjesecima bila vrlo čvrsta, no konstantni napadi i konačan ulazak JNA i četnika 23. studenog, slomili su i zadnji otpor branitelja.

U obrani sela Laslova poginulo je 38 branitelja i civila, a 4 branitelja i 6 civila su nestala. Selo je branilo 187 Laslovčana od kojih je bilo 105 branitelja mađarske nacionalnosti. Od ukupnog broja poginulih i nestalih (48)  bilo je 28 branitelja Mađara.

Izvor: 7dnevno/PDN/Foto: UDVDR Klub Laslovo

Izvorni autor: S.V./Dnevno

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.